Ο Elon Musk ανακοινώνει τη μετεγκατάσταση της SpaceX στο Τέξας

2 μήνες πριν
Elon Musk

Σε μια απρόσμενη κίνηση, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο X (πρώην Twitter) την πρόθεσή του να μεταφέρει την έδρα της διαστημικής εταιρείας SpaceX από το Hawthorne της Καλιφόρνια, στο Τέξας.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως αντίδραση στην πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου AB 1955 από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Ο νέος νόμος απαγορεύει στις τοπικές κυβερνήσεις να υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τους γονείς για αλλαγές στην ταυτότητα φύλου των μαθητών στο σχολείο.

"Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Musk, προσθέτοντας ότι "εξαιτίας αυτού του νόμου και πολλών άλλων που προηγήθηκαν, επιτιθέμενοι τόσο στις οικογένειες όσο και στις επιχειρήσεις, η SpaceX θα μεταφέρει τώρα την έδρα της από το Hawthorne της Καλιφόρνια στο Starbase του Τέξας".

Ο Musk ανέφερε επίσης ότι και το X θα μεταφερθεί στο Όστιν, επικαλούμενος προβλήματα ασφάλειας στην τρέχουσα τοποθεσία.

Ο νόμος AB 1955, που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Gavin Newsom τη Δευτέρα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Chris Ward, συντάκτης του νομοσχεδίου, υποστήριξε στους Los Angeles Times ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να λειτουργούν ως "αστυνομία φύλου".

"Ως γονέας, προτρέπω όλους τους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους, να τα ακούν και να τα αγαπούν άνευ όρων για αυτό που είναι", δήλωσε ο Ward.

Η απόφαση του Musk έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές σχέσεις της SpaceX. Η Νότια Καλιφόρνια αποτελεί σημαντικό κέντρο για εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, όπως η Lockheed Martin, η Boeing και η Raytheon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk μεταφέρει μια εταιρεία του στο Τέξας. Το 2021, μετέφερε την έδρα της Tesla από το Palo Alto της Καλιφόρνια στο Όστιν, ενώ και ο ίδιος μετακόμισε προσωπικά στην πολιτεία.

Η κίνηση αυτή του Musk έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικών αποφάσεων, καθώς και για το μέλλον της τεχνολογικής βιομηχανίας στην Καλιφόρνια.