Ο iMac G3 15 ιντσών της APPLE είχε επιλογή οθόνης αφής 3D το 1999

6 μήνες πριν
iMac G3

Η APPLE δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα ένα Mac με οθόνη αφής, αλλά αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με ένα Mac 15 ιντσών με οθόνη αφής 3D το 1999!

Ο εν λόγω Mac είναι ο iMac G3 15 ιντσών και ανακαλύφθηκε από τον λάτρη των vintage υπολογιστών (και του καναλιού YouTube) Michael MJD. Ο Michael βρήκε τον iMac καταχωρημένο στο eBay στον Καναδά και μετά από λίγη έρευνα αποφάσισε να αγοράσει αυτόν τον πολύ σπάνιο "παράξενο iMac" για 1.765,50 δολάρια Καναδά (περίπου 1.300 δολάρια ΗΠΑ).

Τεκμηρίωσε το εύρημά του και παρουσιάζει την οθόνη αφής σε λειτουργία στο παρακάτω βίντεο:

O συγκεκριμένος iMac G3 είναι στην πραγματικότητα ένα μηχανολογικό πρωτότυπο που έγινε διαθέσιμος από την Elo Touch Solutions, με την παραγωγή του να διακόπτεται το Δεκέμβριο του 2001. Η Elo αναφέρεται ως "Value Added Reseller" για την APPLE και προσέφερε αυτούς τους τροποποιημένους υπολογιστές iMac G3 για να λειτουργούν ως διαδραστικά μηχανήματα σε διάφορα περίπτερα.

Χάρη στην τεχνολογία οθόνης αφής iTouch της Elo, η οποία βασίζεται σε ακουστικά ηχητικά κύματα και δύο σειρές μετατροπέων, οι χρήστες μπορούσαν να αλληλεπιδρούν απευθείας με την CRT οθόνη για να καταγράφεται κάθε πάτημα μέσω της αφής. Για να λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία δεν χρειαζόταν κάποια πρόσθετη επιφάνεια ενώ μπορούσε επίσης να καταγράψει πόσο δυνατά κάποιος πίεζε την οθόνη.

Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα και ακόμα δεν έχουμε δει την APPLE να υιοθετεί επίσημα τις οθόνες αφής για κανένα από τα μοντέλα Mac της. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς η APPLE αναμένεται να προσθέσει οθόνη αφής στο MacBook Pro το 2025 σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.

Η λειτουργία αφής πάντως αποτέλεσε το κεντρικό χαρακτηριστικό για μια διαφορετική κατηγορία προϊόντων για την εταιρεία, αυτή των smartphone, με το iPhone να αλλάζει τα πάντα στο χώρο της τεχνολογίας. Ίσως αν η APPLE ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο και με τους υπολογιστές MAC το 1999, τα πράγματα να ήταν εντελώς διαφορετικά σήμερα.