Ο Kanye West (sorry, o Ye) αγοράζει το Parler

1 έτος πριν
smartphone with Parler logo

Ο ράπερ Kanye West ή Ye, όπως είναι γνωστός από το 2021 (προχώρησε σε αλλαγή του ονόματός του επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους») είναι έτοιμος να αγοράσει την πλατφόρμα Parler. Οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και καιρό σε συζητήσεις και όπως ανακοινώθηκε, έφτασαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία (κάτι σαν αυτό που έγινε μεταξύ Elon Musk και Twitter κατά κάποιον τρόπο) με το deal να αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του έτους.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι το Parler, πρόκειται για μία πλατφόρμα που επίσημα δίνει έμφαση στην ελευθερία του λόγου. Ανεπίσημα είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο έχουν βρει απάγκιο κατά κύριο λόγο ακροδεξιά στοιχεία και θιασώτες θεωριών συνομωσίας που νιώθουν πως… περιορίζονται από τους περιορισμούς Facebook, Twitter και λοιπών παρόμοιων πλατφορμών. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, το Parler κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε τους συμμετέχοντες στο «ντου» στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πέρυσι τον Ιανουάριο, προσφέροντάς τους έδαφος προς οργάνωση και συνεννόηση. Η PARLEMENT TECHNOLOGIES, εταιρεία στην οποία ανήκει το δίκτυο αρνήθηκε κάθε σχέση χωρίς να πείσει βέβαια κανέναν. Ως εκ τούτου, APPLE και GOOGLE κατέβασαν -προσωρινά- το Parler από τα ψηφιακά τους καταστήματα ενώ η AMAZON σταμάτησε να της παρέχει υπηρεσίες hosting.

Τα παραπάνω ταιριάζουν γάντι στον Ye ο οποίος έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα για τους λάθος λόγους. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που τόσο το Instagram, όσο και το Twitter κλείδωσαν τους λογαριασμούς του, εξ αιτία των αντισημιτικών του τοποθετήσεων. Ο CEO της PARLEMENT TECHNOLOGIES, George Farmer ανέφερε πως η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας του και του Ye πρόκειται «να αλλάξει τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιμετωπίζει την ελευθερία του λόγου». Η σχετική ανακοίνωση μάλιστα ανέφερε επί λέξει: «Σε έναν κόσμο όπου οι συντηρητικές απόψεις θεωρούνται αμφιλεγόμενες, πρέπει να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης».