Ο Musk έχει νεύρα με τις εταιρείες που αποσύρουν τη διαφήμιση τους από το X, και το δείχνει...

4 μήνες πριν
ελον μασκ

Ο Elon Musk, ο ιδιοκτήτης της X (πρώην Twitter), έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο με τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του προς τους διαφημιστές που επέλεξαν να σταματήσουν τις δαπάνες τους στην πλατφόρμα. Η απόφαση αυτή των διαφημιστών προκλήθηκε από την υποστήριξη από τον Musk μιας αντισημιτικής θεωρίας συνωμοσίας στο X.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου DealBook, ο Musk ρωτήθηκε από τον Andrew Ross Sorkin σχετικά με την απόφαση των διαφημιστών να διακόψουν τις δαπάνες τους. Η απάντηση του Musk ήταν απλή και απορριπτική: "Μην διαφημίζεστε". Όταν ο Sorkin διερεύνησε περαιτέρω, ρωτώντας αν ο Musk πραγματικά δεν ήθελε να διαφημιστούν, η απάντηση του Musk ήταν ακόμη πιο προκλητική. Εξέφρασε την περιφρόνησή του για κάθε προσπάθεια χειραγώγησής του με διαφήμιση ή οικονομικά μέσα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για να καταστήσει σαφές το επιχείρημά του.

Τα σχόλια του Musk δεν απευθύνονταν μόνο στους διαφημιστές, αλλά και στον CEO της Disney, Bob Iger, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση. Το μήνυμά του προς τους διαφημιζόμενους κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό ήταν, ειδικά για όσους αυτή τη στιγμή σκέφτονται αν θα συνεχίσουν να επενδύουν τον διαφημιστικό τους προϋπολογισμό στην πλατφόρμα. Η στάση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του διορισμού της Linda Yaccarino, γνωστής προσωπικότητας στον κλάδο της διαφήμισης, ως διευθύνουσας συμβούλου.

Ο Musk συνέχισε να προβλέπει ότι το διαφημιστικό μποϊκοτάζ θα οδηγήσει στην καταστροφή της εταιρείας. Ορκίστηκε να καταγράψει λεπτομερώς τη διαδικασία, διασφαλίζοντας ότι ο κόσμος θα μάθει ότι οι διαφημιστές ήταν υπεύθυνοι για την πτώση της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ιδιοκτήτης της X, ο Musk έχει εμπλακεί σε νομικές διαμάχες με διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Media Matters, του Center for Countering Digital Hate και της Anti-Defamation League. Έχει κατηγορήσει αυτές τις οργανώσεις για την παραγωγή εκθέσεων που έχουν επιβαρύνει τη σχέση μεταξύ της X και των διαφημιστών της. Αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Apple, Comcast/NBCUniversal, Disney, Warner Bros. Discovery, IBM, Paramount Global, Lionsgate και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν είτε διακόψει είτε αποσύρει τη διαφήμισή τους στο X τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Musk έχει επίσης εμπλακεί σε διαμάχη σχετικά με μια ανάρτηση στο X στην οποία υποστήριξε ότι οι εβραϊκές κοινότητες προωθούν "διαλεκτικό μίσος κατά των λευκών". Αν και αργότερα παραδέχθηκε ότι το σχόλιό του ήταν "ανόητο" και ζήτησε συγγνώμη γι' αυτό, ο Musk συνέχισε να υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας που υποκινούν τη βία. Για παράδειγμα, πρόσφατα δημοσίευσε ένα μιμίδιο (meme) που υποστήριζε το Pizzagate, μια απαξιωμένη θεωρία συνωμοσίας που κατηγορούσε ψευδώς επιφανείς Δημοκρατικούς για εμπορία παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς. Αυτή η θεωρία οδήγησε σε ένα βίαιο περιστατικό, όταν ένας πιστός της θεωρίας επιτέθηκε σε μια πιτσαρία στην Ουάσινγκτον με ένα AR-15. Ο Musk έχει αφαιρέσει έκτοτε την ανάρτηση.