Οι επιστήμονες ανιχνεύουν ένα σπειροειδές μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία

3 εβδομάδες πριν
black hole

Μια ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ισχυρού και συγκροτημένου μαγνητικού πεδίου γύρω από τη μαύρη τρύπα Sgr A*, που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Η ανακάλυψη αυτή αποκαλύπτει άγνωστες μέχρι σήμερα ιδιότητες αυτού του ασύλληπτα ισχυρού αντικειμένου.

Η διάταξη του μαγνητικού πεδίου γύρω από το Sgr A* παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με εκείνη της μοναδικής άλλης μαύρης τρύπας που έχει καταγραφεί οπτικά, της M87*, η οποία βρίσκεται στο κέντρο ενός γειτονικού γαλαξία. Αυτή η ομοιότητα υποδηλώνει ότι τα ισχυρά μαγνητικά πεδία ενδέχεται να αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό των μαύρων τρυπών.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια νέα εικόνα του περιβάλλοντος γύρω από το Sgr A*, η οποία αποτυπώνει για πρώτη φορά τη δομή του μαγνητικού πεδίου με τη χρήση πολωμένου φωτός. Το πολωμένο φως προέρχεται από ηλεκτρόνια που περιστρέφονται γύρω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου.

Το Sgr A* έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου και απέχει 26.000 έτη φωτός από τη Γη. Η αστρονόμος Σάρα Ισαούν, μία από τους επικεφαλής της έρευνας, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μαγνητικά πεδία στον τρόπο που οι μαύρες τρύπες τρέφονται και εκλύουν ύλη μέσω ισχυρών πιδάκων.

Η παρόμοια δομή της πόλωσης που εντοπίστηκε στη μαύρη τρύπα M87* ενισχύει την άποψη ότι τα ισχυρά και συντεταγμένα μαγνητικά πεδία είναι καθοριστικά για την αλληλεπίδραση των μαύρων τρυπών με το περιβάλλον τους. Ο Άντζελο Ρικάρτε, ένας από τους συμμετέχοντες στην ερευνητική ομάδα, επισήμανε ότι η σπειροειδής γεωμετρία των μαγνητικών πεδίων υποδηλώνει τη δυνατότητα της μαύρης τρύπας να τροφοδοτεί ιδιαίτερα ισχυρούς πίδακες.

Η νέα εικόνα, όπως και οι προηγούμενες απεικονίσεις του Sgr A* και της μαύρης τρύπας M87*, προέκυψε μέσω του Τηλεσκοπίου Ορίζοντας Γεγονότων (ΕΗΤ), ενός διεθνούς δικτύου τηλεσκοπίων που συνδυάζουν τις δυνατότητές τους για την παρατήρηση ραδιοπηγών που σχετίζονται με μαύρες τρύπες.

Οι μαύρες τρύπες είναι αντικείμενα με ασύλληπτη μάζα και τόσο ισχυρά βαρυτικά πεδία που παγιδεύουν ακόμη και το φως, καθιστώντας την παρατήρησή τους εξαιρετικά δύσκολη. Ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας αποτελεί το σημείο δίχως επιστροφή, πέρα από το οποίο οτιδήποτε εισέρχεται παρασύρεται και εκμηδενίζεται.

Ενώ η μαύρη τρύπα M87* εξακοντίζει πανίσχυρους πίδακες πλάσματος, ορατούς σε όλα τα μήκη κύματος, οι αστρονόμοι συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Sgr A* στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters, συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της φύσης και της συμπεριφοράς των μαύρων τρυπών, αποκαλύπτοντας νέες πτυχές αυτών των εντυπωσιακών κοσμικών αντικειμένων.