Οι Ρωσικές αρχές απαγορεύουν τη χρήση iPhone από αξιωματούχους της κυβέρνησης

8 μήνες πριν
moscow

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στους κρατικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν συσκευές της APPLE για επίσημη κρατική χρήση. 

Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα απαγορεύει τη χρήση του iPhone για όλους τους «εργασιακούς σκοπούς». Άλλοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας, είτε έχουν ήδη παρόμοιες εντολές είτε σχεδιάζουν να τις επιβάλουν σύντομα.  Σύμφωνα με τους Financial Times η απαγόρευση αφορά όλα τα προϊόντα της APPLE αν και οι υπάλληλοι των διάφορων υπουργείων θα μπορούν προφανώς να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν για προσωπική τους χρήση.

Η απαγόρευση έρχεται λίγο αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ισχυρίστηκε στις αρχές Ιουνίου ότι είχε ανακαλύψει μία «επιχείρηση κατασκοπείας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ» που αφορούσε συσκευές APPLE.  Από την πλευρά της η APPLE, διέκοψε την πρόσβαση των Ρώσων πολιτών στο APPLE Pay μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σταματώντας παράλληλα και όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη χώρα. Η εταιρεία από το Κουπερτίνο δικαιολόγησε την απόφασή της ως μια απάντηση στην εισβολή, σημειώνοντας ότι στέκεται "στο πλευρό όλων των ανθρώπων" που επλήγησαν από την εισβολή.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) είπε ότι χιλιάδες iPhone, συμπεριλαμβανομένων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται από τις διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας σε χώρες του ΝΑΤΟ βρέθηκαν να έχουν «μολυνθεί» με λογισμικό παρακολούθησης. Η ρωσική υπηρεσία ισχυρίστηκε -χωρίς ωστόσο να το αποδείξει- ότι η APPLE είχε συνεργαστεί στενά με τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να παρέχει στους πράκτορες «ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ελέγχου». Η APPLE αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Η κίνηση της Ρωσικής κυβέρνησης έρχεται σε μία περίοδο που η Ρωσία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από ξένη τεχνολογία και να στηριχθεί σε δικές της εγχώριες λύσεις αν και οι διαθέσιμες εναλλακτικές είναι σίγουρα πολύ περιορισμένες.