Οι Σαουδάραβες έχουν σκεφτεί (;) την πόλη του μέλλοντος

1 έτος πριν

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί πώς θα μπορούσε να είναι η πόλη του μέλλοντος; Ό,τι κι αν ονειρεύεσαι εσύ, οι Σαουδάραβες και πιο συγκεκριμένα ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (που προσφάτως μάλιστα επισκέφθηκε και τη χώρα μας), Mohammed bin Salman, το έχουν ήδη ξεκινήσει. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο από αυτά τα φουτουριστικά σχέδια που εμφανίζονται κατά καιρούς online και σπανίως ξεφεύγουν από τη σφαίρα των social media αλλά για πραγματικό πρότζεκτ το οποίο μάλιστα έχει και budget (μη φανταστείς, κάτι ψιλά, γύρω στα $500 δισ.)…

Πρόκειται για τη Γραμμή ή The Line, όπως είναι το όνομα της εν λόγω πόλης (το όλο πρότζεκτ ονομάζεται NEOM). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «κατασκεύασμα» μήκους 170 χιλιομέτρων, πλάτους 200 μέτρων και ύψους 500 μέτρων το οποίο θα αποτελείται από δύο παράλληλα οικοδομήματα. Σε αυτά και ανάμεσά τους, ο πρίγκιπας ονειρεύεται διάφορα φουτουριστικά όπως κάθετες φάρμες, μία υπερταχεία που διατρέχει ολόκληρη την πόλη, γήπεδα, μαρίνες, κοινόχρηστους χώρους και άλλα τέτοια. Για να καλύψει δε τις βασικές του ανάγκες, ο κάθε κάτοικος θα χρειάζεται να μετακινηθεί ελάχιστα («πέντε λεπτά μακριά» αναφέρεται χαρακτηριστικά). Το… κλου; Οι εξωτερικοί τοίχοι της πόλης θα είναι καλυμμένοι με καθρέφτες!

Όσο κι αν δυσπιστείς, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman έχει βάλει ήδη μπρος το «βιώσιμο» πλάνο του. Η πόλη της Γραμμής θα δημιουργηθεί στην αχανή έρημο της χώρας του, μόνο που τη… λυπητερή την πληρώνουν ήδη οι αυτόχθονες της περιοχής οι οποίοι και εκδιώχθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το πρότζεκτ ως τις προσωπικές του πυραμίδες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό ο ίδιος και η Σαουδική Αραβία να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ανθρωπότητα.

Το κατά πόσο όλα αυτά τώρα φαίνονται βιώσιμα και κυρίως θελκτικά, το αφήνουμε σε ‘σένα. Εμείς απλά θα υπενθυμίσουμε ότι ο πλανήτης είναι γεμάτος από «έξυπνες» πόλεις που κάποιος οραματίστηκε και έχτισε αλλά που κανένας άλλος δεν έδειξε να εκτιμά με αποτέλεσμα πλέον να είναι πόλεις-φαντάσματα. Θα προστεθεί ακόμα μία στη λίστα; Ο χρόνος θα δείξει.