Πενήντα χρόνια μετά, οι επεξεργασμένες εικόνες αποκαλύπτουν την εντυπωσιακή αποστολή του Apollo 17 στη Σελήνη

1 έτος πριν
Apollo 17 remastered photo

Λίγες μέρες πριν, πριν από 50 χρόνια, η αποστολή Apollo 17 απογειώθηκε από τη Φλόριντα. Με τους Gene Cernan, Harrison Schmitt και Ron Evans στο σκάφος, αυτή ήταν η έκτη και τελευταία διαστημική πτήση της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Cernan και ο Schmitt πέρασαν τρεις ημέρες στη Σελήνη, σημειώνοντας ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που διένυσε το ρόβερ τους -7,6 χλμ- και για την ποσότητα των σεληνιακών πετρωμάτων που επιστράφηκαν. Ναι, αναφέραμε ένα ρόβερ γιατί ίσως πολλοί ξεχνάνε ότι αστροναύτες μπόρεσαν να οδηγήσουν ένα όχημα και εκτός του πλανήτη μας, και μάλιστα πριν 50 ολόκληρα χρόνια. Στις μέρες μας όμως, αυτό για το οποίο ίσως θυμόμαστε περισσότερο τη συγκεκριμένη αποστολή της NASA είναι το γεγονός ότι ήταν η τελευταία φορά που άνθρωποι προσγειώθηκαν στη Σελήνη.

Είναι αξιομνημόνευτο ότι πριν επιβιβαστεί στη σεληνάκατο για να εκτοξευθεί από την επιφάνεια της Σελήνης, ο Cernan ανέφερε κάτι συγκεκριμένο πίσω στο διαστημικό κέντρο της NASA στη Γη. Οι άνθρωποι, είπε, θα επέστρεφαν στη Σελήνη «όχι πολύ σύντομα στο μέλλον». Σε μελλοντικές του συνεντεύξεις, ήταν σαφές από την απογοήτευση του Cernan ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφερόταν σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε δεκαετίες στο μέλλον.

Όταν απεβίωσε πριν από πέντε χρόνια, σε ηλικία 82 ετών, ο Cernan παρέμεινε ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.

Νωρίτερα φέτος, ένας Βρετανός φωτογράφος ονόματι Andy Saunders εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο Apollo Remastered, το οποίο παρουσιάζει 400 φωτογραφίες από τις αποστολές Apollo στη Σελήνη. Οι αστροναύτες τράβηξαν περίπου 20.000 φωτογραφίες με φωτογραφικές μηχανές Hasselblad κατά τη διάρκεια του προγράμματος Apollo. Ο Saunders χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της στοίβαξης εικόνων από βιντεοταινία 16 mm, για να δημιουργήσει πολύ πιο καθαρές εικόνες από αυτές τις εμβληματικές αποστολές από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα είναι απλά εκπληκτικά.

Με αφορμή την ιστορική εκτόξευση του Apollo 17, ο Saunders μοιράστηκε με την ιστοσελίδα Ars οκτώ μερικές υψηλής ανάλυσης από το βιβλίο του, μαζί με λεζάντες.