Power user του Firefox διατηρεί 7.500 καρτέλες (tabs) ανοιχτές για πάνω από δύο χρόνια

3 μήνες πριν
Firefox window

Μια αφοσιωμένη χρήστης του Firefox με το όνομα Hazel διατηρεί 7.470 tabs (ή καρτέλες στα ελληνικά) ανοιχτά στο Mac της για πάνω από δύο χρόνια, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να τα κλείσει. Παρά το γεγονός ότι έχασε προσωρινά την πρόσβαση στις καρτέλες, τις αποκατέστησε με επιτυχία χρησιμοποιώντας την προσωρινή μνήμη προφίλ του Firefox, με αποτέλεσμα να χρειαστεί λιγότερο από ένα λεπτό για να επαναφορτώσει ολόκληρο το παράθυρο που τις περιλάμβανε. Ο λόγος για τον οποίο η Hazel διατηρεί τόσες πολλές καρτέλες ανοιχτές είναι συναισθηματικός, καθώς απολαμβάνει -όπως αναφέρει- να πλοηγείται σε ομάδες καρτελών από μήνες πριν, αναπολώντας τις προηγούμενες δραστηριότητες, τα μαθήματα και τις σκέψεις της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μεγάλος αριθμός των ανοιχτών καρτελών δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή της. Η αποδοτικότητα της μνήμης του Firefox του επιτρέπει να εξοικονομεί πόρους φορτώνοντας ιστότοπους μόνο όταν γίνεται κλικ σε μια καρτέλα. Ένας εκπρόσωπος της Mozilla επιβεβαίωσε ότι η ύπαρξη ενός τεράστιου αριθμού ανοικτών καρτελών του Firefox καταναλώνει ελάχιστη μνήμη, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στις βελτιώσεις των επιδόσεων του browser τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, o Chrome browser της GOOGLE είναι γνωστό ότι καταναλώνει σημαντικό ποσό μνήμης του υπολογιστή, αν και η GOOGLE έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μια γρήγορη δοκιμή από το PCMag αποκάλυψε ότι 10 καρτέλες του Chrome σε έναν υπολογιστή με Windows 11 με 32GB RAM και 2TB αποθηκευτικού χώρου NVMe SSD κατανάλωναν πάνω από 2.000MB, ή 12,5% της μνήμης του υπολογιστή, υποδεικνύοντας περιθώρια για περαιτέρω βελτιστοποίηση.

Η Mozilla μοιράστηκε ότι νέα χαρακτηριστικά βρίσκονται στα σκαριά για να βοηθήσουν τους λάτρεις των tabs όπως η Hazel. Ενώ οι χρήστες του Firefox μπορούν ήδη να δημιουργούν διαφορετικά προφίλ χρηστών, η Mozilla σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νέα λειτουργία προφίλ και μια λειτουργία οργάνωσης καρτελών αργότερα μέσα στο έτος, με την GOOGLE να δοκιμάζει επίσης το τελευταίο στο Chrome. Εν τω μεταξύ, διατίθενται plugins τρίτων κατασκευαστών για τον Firefox που βοηθούν στη διαχείριση μεγάλου αριθμού καρτελών.

Εσύ πόσες καρτέλες έχεις ανοιχτές στο laptop σου;