Προς αποκλεισμό το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες

1 μήνας πριν
tiktok logo on smartphone screen

Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευσή της στις ΗΠΑ. Η προϋπόθεση για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο είναι η αποκοπή της εφαρμογής από την κινεζική μητρική εταιρία BYTEDANCE. Το νομοσχέδιο έλαβε 352 ψήφους υπέρ, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των δύο τρίτων που απαιτούνταν για την έγκρισή του. Ωστόσο, για να γίνει νόμος του κράτους, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, κάτι που δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Πολλοί νομοθέτες φοβούνται ότι η κινεζική νομοθεσία θα μπορούσε να αναγκάσει τη BYTEDANCE να παραδώσει δεδομένα Αμερικανών χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του TikTok ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν αποθηκεύονται στην Κίνα και ότι η εταιρία εργάζεται για την ενίσχυση της προστασίας τους, οι ανησυχίες των νομοθετών παραμένουν.

Ωστόσο, η πρόταση απαγόρευσης του TikTok έχει προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Οργανώσεις που υπερασπίζονται τις πολιτικές ελευθερίες, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα περιόριζε την ελευθερία του λόγου, ακόμη και αν δεν αποτελεί άμεσο έλεγχο του περιεχομένου. Επιπλέον, μια ομάδα χρηστών του TikTok έχει κινητοποιηθεί, πραγματοποιώντας τηλεφωνήματα σε βουλευτικά γραφεία για να εκφράσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο.

Ακόμη και μεταξύ των νομοθετών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, υπάρχουν φωνές που εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση των πραγματικών απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας. Κάποιοι θεωρούν ότι η απαγόρευση του TikTok δεν θα λύσει τα βαθύτερα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλει απαράδεκτους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και θα διευρύνει τις κρατικές εξουσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες περιορισμού ή απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ δεν είναι νέες. Ήδη από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, είχαν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα που στόχευαν στην απαγόρευση της εφαρμογής ή στην υποχρεωτική πώλησή της, μαζί με άλλες εφαρμογές που ανήκουν σε κινεζικές εταιρίες. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες συνάντησαν νομικά εμπόδια και τελικά ανακλήθηκαν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης των κινδύνων που ενέχουν παρόμοιες εφαρμογές για την εθνική ασφάλεια.

Παρά τις συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις, το TikTok παραμένει μια εξαιρετικά δημοφιλής social media πλατφόρμα για smartphones, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων χρηστών. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν, να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να επικοινωνήσουν με τους νεότερους ψηφοφόρους ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2024. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την προοπτική μιας πλήρους απαγόρευσης της εφαρμογής.