Πρόστιμο στον Βρετανό πρωθυπουργό επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας σε βίντεο για το Instagram

1 έτος πριν
Ρίσι Σουνάκ

Στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δεν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας του, ενώ γύριζε ένα βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε κινούμενο αυτοκίνητο. Ο Σούνακ επισκεπτόταν τρεις πόλεις στη βόρεια Αγγλία όταν δημοσίευσε το βίντεο για την προώθηση του προγράμματος "leveling up" στο Instagram. Το βίντεο έχει έκτοτε κατέβει, αλλά μπορείς να το δεις σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσίευσε ο Guardian.

Το πρόγραμμα που προωθούσε ο Sunak έχει ως στόχο να μειώσει την περιφερειακή ανισότητα βελτιώνοντας την εκπαίδευση, την ευρυζωνικότητα και τις υπηρεσίες μεταφορών, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών περιοχών της Αγγλίας. Στο βίντεο, ο Sunak απευθύνεται στην κάμερα ενώ το αυτοκίνητο κινείται και στο βάθος εμφανίζονται μοτοσικλέτες της αστυνομίας.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 100 λίρες αλλά μπορεί να αυξηθεί στο μέγιστο ποσό των 500 λιρών αν η υπόθεση προχωρήσει σε δίκη. Ο Sunak βρισκόταν στο Lancashire όταν τον σταμάτησαν και η τοπική αστυνομία "εξετάζει" προς το παρόν την παράβαση, αλλά δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να προσαχθεί ο Sunak στο δικαστήριο.

Όταν ρωτήθηκε αν η αστυνομία του Λάνκασαϊρ είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Όχι απ' όσο γνωρίζω», ανέφερε το BBC.

Ο Σουνάκ, στον οποίο είχε επιβληθεί πρόστιμο πριν από λιγότερο από δύο χρόνια για συμμετοχή στο "Partygate", χαρακτήρισε την απόφαση «λάθος στην κρίση» και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Σουνάκ «αποδέχεται πλήρως ότι αυτό ήταν ένα λάθος και ζητά συγγνώμη», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «πιστεύει ότι όλοι πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας, ενώ οι οδηγοί διασφαλίζουν ότι όσοι είναι 14 ετών και μικρότεροι φορούν ζώνη ασφαλείας, ενώ όσοι είναι 14 ετών και μεγαλύτεροι είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους. Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις από το νόμο, όπως ο επιβάτης που έχει πιστοποιητικό από γιατρό που αναφέρει ιατρικό λόγο, ή αν είναι επιβάτης σε όχημα που χρησιμοποιείται για την αστυνομία, την πυροσβεστική ή άλλες υπηρεσίες διάσωσης.