Το "Rhythm Nation" της Janet Jackson κατέστρεφε σκληρούς δίσκους!

1 έτος πριν
Rhythm Nation

Το περιστατικό του Super Bowl XXXVIII δεν ήταν το μόνο πρόβλημα γύρω από τη μουσική καριέρα της Janet Jackson στα μέσα της δεκαετίας του '80. Λίγο μετά το συμβάν αυτό, ένας κατασκευαστής υπολογιστών ανακάλυψε ότι η αναπαραγωγή του "Rhythm Nation" -μιας επιτυχίας του 1989 από το τέταρτο στούντιο LP της Jackson, Rhythm Nation 1814- οδηγούσε σε σοβαρή δυσλειτουργία ενός μοντέλου σκληρού δίσκου 5400-RPM για φορητούς υπολογιστές που χρησιμοποιούνταν ευρέως εκείνη την εποχή. Ο μακροχρόνιος προγραμματιστής της Microsoft και συγγραφέας Raymond Chen έγραψε για τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία την περασμένη εβδομάδα στο blog του, The Old New Thing, αποσπώντας το ενδιαφέρον αρκετών ιστοσελίδων για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το συμβάν.

Σύμφωνα με έναν συνάδελφο του Chen που εργαζόταν τότε για την υποστήριξη των Windows XP, το πρόβλημα εμφανίζονταν όταν ένα αντίγραφο του Rhythm Nation 1814 αναπαράγονταν στη μονάδα δίσκου του υπολογιστή. Μπορούσε επίσης να συμβεί όταν το μουσικό βίντεο "Rhythm Nation" έπαιζε στον υπολογιστή χωρίς να υπάρχει δίσκος, όμως το πιο περίεργο ήταν ότι η αναπαραγωγή του βίντεο σε έναν laptop μπορούσε να προκαλέσει τη δυσλειτουργία κοντινών φορητών υπολογιστών.

Όπως φαίνεται, το "Rhythm Nation" αναπαράγει κατά λάθος μια φυσική συχνότητα συντονισμού που παράγεται επίσης από την κίνηση στον συγκεκριμένο σκληρό δίσκο, προκαλώντας τον αυτόματο τερματισμό λειτουργίας του. Ο κατασκευαστής έλυσε τελικά το πρόβλημα δημιουργώντας ένα προσαρμοσμένο φίλτρο που ανιχνεύει και αφαιρεί την προβληματική συχνότητα κατά την αναπαραγωγή του τραγουδιού.

«Είμαι σίγουρος ότι έβαλαν μια ψηφιακή εκδοχή του αυτοκόλλητου "Μην αφαιρείτε" σε αυτό το φίλτρο ήχου, αν και ανησυχώ ότι στα πολλά χρόνια που έχουν περάσει από τότε που προστέθηκε η λύση, κανείς δεν θυμάται γιατί υπάρχει», γράφει ο Chen. «Ας ελπίσουμε ότι οι φορητοί υπολογιστές δεν φέρουν ακόμη αυτό το φίλτρο ήχου για να προστατευτούν από πιθανή βλάβη σε μοντέλο σκληρού δίσκου που σίγουρα πλέον δεν χρησιμοποιούν».