Roblox: Μπλεγμένο σε κακόβουλο λογισμικό ransomware

1 έτος πριν
roblox

Μία ομολογουμένως περίεργη περίπτωση ransomware εντόπισαν ερευνητές της MalwareHunterTeam. Τα θύματά της καλούνται να αγοράσουν ένα game pass από το in-game marketplace του δημοφιλούς video game Roblox αξίας 1700 Roblux (η νομισματική μονάδα του παιχνιδιού) ή €20,99 και κατόπιν να στείλουν ένα email σε διεύθυνση που τους έχει γνωστοποιηθεί με το username τους και ένα screenshot της συναλλαγής ώστε να πάρουν πίσω τα δεδομένα τους. Το κόστος για το ξεκλείδωμα των δεδομένων τους είναι ελάχιστο σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις που μιλάμε για εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κομπίνα στοχεύει ως επί το πλείστον gamers και μικρότερης ηλικίας χρήστες.

Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που κλειδώνει τα δεδομένα του χρήστη κρυπτογραφώντας τα. Οι απατεώνες που βρίσκονται πίσω από την επίθεση, κατόπιν επικοινωνούν με το θύμα ζητώντας λύτρα προκειμένου να του δώσουν πρόσβαση εκ νέου στα δεδομένα του (συνήθως με κάποιο κλειδί). Η εν λόγω περίπτωση μοιάζει να βασίζεται στο ransomware Ryuk, όμως εν τέλει πρόκειται για το Chaos, μία «βελτιωμένη» και πολύ πιο ισχυρή πρόταση που ουσιαστικά αντικαθιστά κάθε αρχείο μεγέθους 2 MB ή μεγαλύτερο με ακατάληπτα δεδομένα -καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση σε αυτό ή την ανάκτησή του.

Όσο για το Roblox, ο τίτλος δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες του να επωφεληθούν οικονομικά από τις in-game δημιουργίες τους, διαθέτοντάς τις προς πώληση έναντι game passes μέσω του ενσωματωμένου marketplace. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, το Roblox είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τίτλους παγκοσμίως. Αριθμεί περί τους 54,1 εκατ. ενεργούς χρήστες σε ημερήσια βάση (και πάνω από 200 εκατ. τον μήνα) τη στιγμή που οι developers στην πλατφόρμα του φτάνουν τα 10 εκατ. Υπολογίζεται δε ότι το 67% των χρηστών του είναι κάτω των 16 ετών, κάτι που δικαιολογεί το σχετικά χαμηλό ποσό των λύτρων.