Τι είναι το AI bot ChatGPT;
Το ChatGPT είναι ένα πρωτότυπο chatbot τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στο διάλογο, ικανό να κατανοεί τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα και να παράγει εντυπωσιακά λεπτομερές γραπτό κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο.
Είναι η τελευταία εξέλιξη της οικογένειας GPT (Generative Pre-Trained Transformer) που αποτελείται από projects τεχνητής νοημοσύνης που παράγει κείμενο.
Ποιος το δημιούργησε;
Η νέα τεχνητή νοημοσύνη είναι το πιο πρόσφατο chatbot από τον ανεξάρτητο ερευνητικό φορέα OpenAI foundation που ίδρυσε ο Elon Musk.
Ο Musk συνίδρυσε την startup μαζί με άλλους επενδυτές της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού venture capitalist Sam Altman, στα τέλη του 2015, αναφέροντας ότι το ερευνητικό κέντρο θα «προωθούσε την ψηφιακή νοημοσύνη με τον τρόπο που είναι πιο πιθανό να ωφελήσει την ανθρωπότητα», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο επίσημο blog εκείνη την εποχή.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter έχει έκτοτε αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο και έχει πάρει αποστάσεις από την εταιρεία, γράφοντας στο Twitter ότι αφού έμαθε ότι η OpenAI είχε πρόσβαση στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας για "εκπαιδευτικούς σκοπούς", απέκλεισε την πρόσβαση τουλάχιστον προσωρινά.
«Πρέπει να καταλάβω περισσότερα σχετικά με τη δομή διακυβέρνησης και τα σχέδια εσόδων για το μέλλον», ανέφερε. «Το OpenAI ξεκίνησε ως project ανοικτού κώδικα και μη κερδοσκοπικό. Κανένα από τα δύο δεν ισχύει πλέον».
Πώς λειτουργεί;
Εκπαιδευμένο από την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις μέσω μιας διεπαφής συνομιλίας.
Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται σε ένα τεράστιο δείγμα κειμένου που λαμβάνεται από το διαδίκτυο.
Η OpenAI δήλωσε ότι η νέα τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήθηκε με έμφαση στην ευκολία χρήσης. «Η μορφή διαλόγου καθιστά δυνατό για το ChatGPT να απαντά σε συνεχόμενες ερωτήσεις, να παραδέχεται τα λάθη του, να αμφισβητεί λανθασμένες παραδοχές και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα», ανέφερε ο ερευνητικός οργανισμός σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Οι πρώτοι χρήστες έχουν περιγράψει την τεχνολογία ως εναλλακτική λύση στη Google, επειδή είναι σε θέση να παρέχει περιγραφές, απαντήσεις και λύσεις σε πολύπλοκες ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων τρόπων για τη συγγραφή κώδικα και την επίλυση προβλημάτων διάταξης και ερωτημάτων βελτιστοποίησης.
Οι εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δημιουργία περιεχομένου για ιστότοπους, την απάντηση σε ερωτήματα πελατών, την παροχή συστάσεων καθώς και τη δημιουργία αυτοματοποιημένων chatbots.
Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δήλωσε ότι το σύστημα είναι "μια πρώιμη επίδειξη του τι είναι δυνατό". «Σύντομα θα μπορείτε να έχετε χρήσιμους βοηθούς που θα σας μιλούν, θα απαντούν σε ερωτήσεις και θα δίνουν συμβουλές. Αργότερα θα μπορείτε να έχετε κάτι που θα πηγαίνει και θα κάνει διάφορες δικές σας εργασίες. Στο τέλος θα μπορείτε να έχετε κάτι που θα πηγαίνει και θα ανακαλύπτει νέες γνώσεις για εσάς».
Θα μπορούσε το ChatGPT να αντικαταστήσει τους ανθρώπους;
Υπάρχουν εικασίες ότι τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την παραγωγή περιεχομένου θα μπορούσαν να καταστούν παρωχημένα, από θεατρικούς συγγραφείς και καθηγητές μέχρι προγραμματιστές και δημοσιογράφους.
Τις ημέρες από την κυκλοφορία του, ακαδημαϊκοί δημιούργησαν απαντήσεις σε ερωτήματα εξετάσεων που, όπως λένε, θα οδηγούσαν σε άριστη βαθμολογία αν υποβάλλονταν από έναν προπτυχιακό φοιτητή. Επίσης προγραμματιστές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να λύσουν προκλήσεις προγραμματισμού σε άγνωστες γλώσσες, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ωστόσο, στο σημερινό του στάδιο, το chatbot δεν διαθέτει τις ικανότητες κριτικής σκέψης ή την ικανότητα λήψης ηθικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για τη δημοσιογραφία. Η τρέχουσα βάση γνώσεών του φτάνει μέχρι το 2021, καθιστώντας ορισμένα ερωτήματα και αναζητήσεις, άχρηστες.
Το ChatGPT μπορεί επίσης να δώσει εντελώς λανθασμένες απαντήσεις και να παρουσιάσει μια παραπληροφόρηση ως γεγονός, γράφοντας «απαντήσεις που ακούγονται αληθοφανείς αλλά είναι λανθασμένες ή ανούσιες», παραδέχεται η εταιρεία.
Το OpenAI λέει ότι η διόρθωση αυτού του ζητήματος είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχει πηγή αλήθειας στα δεδομένα που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση του μοντέλου και η εκπαίδευση με επίβλεψη μπορεί επίσης να είναι παραπλανητική «επειδή η ιδανική απάντηση εξαρτάται από το τι γνωρίζει το μοντέλο και όχι από το τι γνωρίζει ο άνθρωπος-δειγματογνώστης».