Τι πιστεύει επίσημα η NASA για τα UFO;

7 μήνες πριν
green blurry landscape

Η ανεξάρτητη ομάδα μελέτης της NASA δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη έκθεσή της σχετικά με τα UFO στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. Προκειμένου να ξεπεραστεί το στίγμα που συχνά συνδέεται με τα UFO, όπου στρατιωτικοί πιλότοι φοβούνται την περιφρόνηση ή τιμωρία αν τα αναφέρουν, τα UFO χαρακτηρίζονται πλέον από την αμερικανική κυβέρνηση ως UAP ή μη “ταυτοποιήσιμα ανώμαλα φαινόμενα”. 

Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η ομάδα μελέτης δεν βρήκε ενδείξεις ότι οι αναφορές για παρατηρήσεις UAP είναι εξωγήινης προέλευσης. 

Ο διοικητής της NASA σημείωσε ότι η NASA έχει επιστημονικά προγράμματα για την αναζήτηση ιχνών ζωής στον Άρη και βιολογικών ενδείξεων στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Είπε ότι ήθελε να μετατοπίσει τη συζήτηση για τα UAP από τον σενσασιοναλισμό στην επιστήμη. 

Από τις τουλάχιστον 800 μη απόρρητες παρατηρήσεις που συγκέντρωσε το Υπουργείο Άμυνας, μόνο μερικές δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν άμεσα ως γνωστά ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα. Πολλές πρόσφατες παρατηρήσεις αποδίδονται σε μετεωρολογικά μπαλόνια και αερομεταφερόμενα σκουπίδια. 

Η έκθεση δεν ρίχνει πολύ φως στο εάν κάποια UAP είναι εξωγήινης προέλευσης αν και ο επικεφαλής της ομάδας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα UAP είναι εξωγήινης προέλευσης.

Η έκθεση προτείνει συστηματικότερη συλλογή δεδομένων, μειώνοντας το στίγμα ώστε οι πιλότοι να αναφέρουν ελεύθερα παρατηρήσεις. Παράλληλα συνιστά συνδυασμό αναφορών πιλότων στρατιωτικών και εμπορικών αεροσκαφών. Το “Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών Όλων των Τομέων” του Πενταγώνου θα μπορούσε να έχει τα περισσότερα δεδομένα. 

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, η NASA διόρισε νέο διευθυντή έρευνας για τα UAP, ο οποίος θα επιβλέψει τη δημιουργία βάσης δεδομένων για αξιολόγηση παρατηρήσεων. Αξιωματούχοι περιέγραψαν τη διαδικασία ανάλυσης σαν αναζήτηση βελόνας σε άχυρο ή διαχωρισμό σιταριού από άχυρο. 

Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διαφάνειας, καθώς τα UFO συνδέονται με θεωρίες συνωμοσίας. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα της NASA δημοσιοποιούνται και το ίδιο θα γίνει όπως επισημάνθηκε με τα μη απόρρητα δεδομένα των UAP. Αν και ο διευθυντής της NASA δήλωσε ότι πιθανώς υπάρχουν ένα τρισεκατομμύριο πλανήτες εκτός Γης, η έκθεση τονίζει ότι το εξωγήινο σενάριο πρέπει να είναι η τελευταία υπόθεση. Οι ισχυρισμοί για εξωγήινη προέλευση απαιτούν ισχυρές αποδείξεις, οι οποίες απλά δεν υπάρχουν ακόμα.