Ιαπωνία - Η τηλεόραση που αναπαράγει γεύσεις

2 έτη πριν
Τηλεόραση που αναπάραγει γεύσεις

Όσο κι αν βελτιωθεί η εικόνα των τηλεοράσεων, οι τελευταίες δε θα καταφέρουν ποτέ να μεταφέρουν την αίσθηση της οσμής ή της γεύσης στο πλαίσιο των εμπειριών που προσφέρουν, σωστά; Λάθος! Ένας καθηγητής στην Ιαπωνία σχεδίασε και δημιούργησε ένα πρωτότυπο που είναι σε θέση να δημιουργήσει γεύσεις φαγητών τις οποίες ο θεατής μπορεί να νιώσει… γλύφοντας την οθόνη! Τώρα το πόσο ασφαλές είναι αυτό στην εποχή του COVID είναι μια άλλη κουβέντα που μάλλον δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Ιάπωνα προφέσορα.

Η συσκευή έχει το εμπνευσμένο όνομα TTTV (από τα αρχικά του Taste the TV). Τροφοδοτείται με 10 δοχεία πρόσθετων ενισχυτικών γεύσης, τα οποία χρησιμοποιεί συνδυάζοντάς τα, προκειμένου να δημιουργήσει τη γεύση ενός φαγητού. Κατόπιν το μείγμα «σερβίρεται» επάνω στην οθόνη με τον θεατή να καλείται να το γλύψει για να αντιληφθεί τη μοναδική του γεύση.

Ο περί ου ο λόγος καθηγητής (στο πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο), Homei Miyashita, ανέφερε ότι στόχος του με τη συγκεκριμένη συσκευή ήταν να δώσει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους να μοιραστούν εμπειρίες (όπως π.χ. το να τρώνε μαζί στο ίδιο εστιατόριο) ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη. Ο Miyashita και η ομάδα του πέρασαν περίπου έναν χρόνο αναπτύσσοντας το πρωτότυπό τους το οποίο εφ’ όσον κάποια στιγμή διατεθεί εμπορικά θα κοστίζει γύρω στα 100.000 γεν ή €770.

Όσο… τρελό κι αν ακούγεται το όλο κόνσεπτ, έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα. Φαντάσου πόσο πολύ θα «έλεγε» π.χ. αν μπορούσαμε να «ψεκάσουμε» με τον ίδιο τρόπο γεύσεις επάνω σε κομμάτια ψωμιού…