Το τρενάκι ενός Λουνα Παρκ «μπερδεύει» το σύστημα ανίχνευσης σύγκρουσης του iPhone 14

1 έτος πριν
people with iPhone having fun in rollercoaster

Κάτοχοι του iPhone 14 ενεργοποιούν κατά λάθος το σύστημα ανίχνευσης σύγκρουσης του iPhone 14 ενώ βρίσκονται μέσα σε τρενάκι ενός λουνα παρκ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια της λειτουργίας.

Η ανίχνευση πρόσκρουσης είναι ένα χαρακτηριστικό όχι μόνο των νέων iPhone 14, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max αλλά και της τελευταίας σειράς έξυπνων ρολογιών της εταιρείας συμπεριλαμβανομένου του Apple Watch Series 8 και του Watch SE. Ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εταιρείας για την παρουσίαση των νέων iPhone τον περασμένο μήνα και χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες, όπως το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο για να καταλάβει πότε ένας πελάτης έχει υποστεί τροχαίο ατύχημα.

Όταν η λειτουργία ανιχνεύσει κάποια σύγκρουση, η συσκευή ξεκινά μια αντίστροφη μέτρηση 20 δευτερολέπτων. Εάν ο χρήστης δεν ανταποκριθεί εγκαίρως, θα καλέσει αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αποστέλλοντας τις ακριβείς συντεταγμένες του ατυχήματος.

Όπως φαίνεται πάντως, το σύστημα δεν είναι τέλειο. Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal μαθαίνουμε ότι η ανίχνευση ατυχημάτων της Apple έχει προκαλέσει ψεύτικους συναγερμούς κοντά σε λούνα παρκ στις ΗΠΑ. Μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία των νέων iPhone, ένα τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι είχε λάβει μισή ντουζίνα κλήσεις που προέρχονταν από ένα μόνο θεματικό πάρκο και σε τουλάχιστον μία περίπτωση έστειλε μια ομάδα έκτακτης ανάγκης που δεν ανακάλυψε τίποτα άλλο παρά επισκέπτες να διασκεδάζουν.

H Stern μοιράστηκε ηχογραφήσεις των αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών κλήσεων στις οποίες ακούγονται οι μακρινές κραυγές των αναβατών στο τρενάκι του τρόμου. «Ο ιδιοκτήτης αυτού του iPhone είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και δεν ανταποκρίνεται στο τηλέφωνό του», αναφέρει μια ρομποτική φωνή προτού δώσει το ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος του τηλεφώνου και επαναλάβει το μήνυμα αυτούσιο.

Η ανίχνευση της σύγκρουσης όχι μόνο καλεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αλλά στέλνει επίσης μηνύματα στις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη, ενημερώνοντάς τους για το τροχαίο δυστύχημα, αν δεν ανταποκριθούν. Για έναν άνδρα που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του λίγο μετά την αγορά ενός iPhone 14, αυτή η λειτουργία προκάλεσε αγωνία στους οικείους του, όταν το νέο του τηλέφωνο έφυγε κατά λάθος από τη μοτοσικλέτα και ενεργοποίησε την ειδοποίηση.

Είναι σαφές πώς η ανίχνευση σύγκρουσης θα μπορούσε να σώσει ζωές, ειδικά για ατυχήματα σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές που διαφορετικά μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από τους περαστικούς για ώρες. Ήδη το σύστημα, το οποίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή στα νέα μοντέλα iPhone και Apple Watch, έχει ειδοποιήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για θανατηφόρα δυστυχήματα και θα μπορούσε μια μέρα να σώσει ζωές καλώντας αμέσως τις πρώτες βοήθειες στον τόπο του ατυχήματος.

Προς το παρόν, η Apple δήλωσε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνει τη λειτουργία και ειδικότερα την ακρίβειά της.