Vintage διαφημίσεις δείχνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας!

1 έτος πριν
Vintage Διαφημίσεις

Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και με γοργούς ρυθμούς, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που συχνά χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Με αυτό κατά νου, έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον να ανατρέχει κανείς σε διαφημίσεις προϊόντων τεχνολογίας του παρελθόντος προκειμένου να παίρνει μια ματιά του πώς είχαν τα πράγματα πριν από μερικά χρόνια ή δεκαετίες. Αυτό έκανε και το rarehistoricalphotos.com το οποίο συγκέντρωσε μια σειρά από vintage διαφημίσεις που είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε περιοδικά προ δεκαετιών, προσπαθώντας να πείσουν το κοινό να εμπιστευτεί «τα κομπιούτερ».

Βέβαια μιλάμε για μία τελείως διαφορετική εποχή όπου αυτού του είδους οι καμπάνιες είχαν ως στόχο να εκπαιδεύσουν τον κόσμο και να του δώσουν να καταλάβει τη χρησιμότητα των υπολογιστών στη ζωή του, κάτι που σήμερα μπορεί να μας φαίνεται εντελώς αχρείαστο όμως τότε ήταν απολύτως απαραίτητο. Στη δεκαετία του 80 άλλωστε ελάχιστα ήταν τα νοικοκυριά που διέθεταν υπολογιστή κι ας είχε φέρει την επανάσταση (κυρίως με τη φοβερή σχέση τιμής/απόδοσης που επετύγχανε) ο Commodore 64.

Η διαφορά στα χαρακτηριστικά των υπολογιστών του τότε και του σήμερα είναι απλά χαοτική. Άλλωστε ένα μέσο smartphone -όπως αυτά που θα βρεις στο δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το germanos.gr- διαθέτει περισσότερη επεξεργαστική ισχύ απ’ ό,τι όλοι οι υπολογιστές που διέθετε το όχημα Lunar Module Eagle στην αποστολή Apollo 11 κατά την οποία ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη το 1979!

Κοιτώντας κανείς τις προαναφερθείσες διαφημίσεις δε γίνεται να μη σταθεί στις τιμές που αναγράφονται σε ορισμένες εξ αυτών. Σε μία για παράδειγμα βλέπουμε έναν σκληρό δίσκο (HDD, έτσι;) χωρητικότητας 10 MB (!) να πωλείται έναντι $3398! Στην ίδια καταχώρηση, τα 5 MB έρχονται στα $2898, τιμές που αν συνυπολογίσεις και τον πληθωρισμό, σήμερα αντιστοιχούν στο κόστος πιθανότατα του πλέον high-end συστήματος που μπορεί να συνθέσει κανείς! Φοβερό…