Ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπινους εγκέφαλους η NEURALINK του Elon Musk

10 μήνες πριν
NEURALINK Elon Musk

Έπειτα από ένα σήριαλ μηνών, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την αίτηση της NEURALINK για την εκκίνηση των δοκιμών του πρωτοτύπου συστήματός της διάδρασης μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή Link (brain-computer interface ή BCI). Η εταιρεία είδε τον FDA να απορρίπτει την πρώτη της αίτηση, τον Μάρτιο, αφού τα ζώα στα οποία η NEURALINK είχε κάνει τις δοκιμές της δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Reuters, τα πειράματα περιελάμβαναν πάνω από 1500 ζώα που εν τέλει πέθαναν από το 2018. Με βάση τα παραπάνω, ο FDA δίσταζε, θεωρώντας ότι ήταν αρκετά πιθανό την ίδια κατάληξη να είχαν και οι ανθρώπινες δοκιμές. «Οι βασικές ενστάσεις του Οργανισμού αφορούσαν τη μπαταρία λιθίου της συσκευής και την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να επηρεάσουν άλλα τμήματα του εγκεφάλου, ενώ υπήρχαν και ερωτήσεις σχετικά με το αν και το πώς η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς», ανέφερε το Reuters. Εν τέλει όμως, οι αντιστάσεις του FDA φαίνεται πως κάμφθηκαν και έτσι άναψε το πράσινο φως στη NEURALINK για να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους.

H NEURALINK είναι αμερικανική εταιρεία νευροτεχνολογίας και ιδρύθηκε το 2016 από τον Elon Musk και μία ομάδα από επτά επιστήμονες και μηχανικούς. Από το 2019 ξεκίνησε να δουλεύει σε μία μηχανή που θα είναι σε θέση να εμφυτεύσει εξαιρετικά λεπτές ίνες (πάχους 4-6 μm) στον εγκέφαλο, με στόχο την παροχή ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών. Κάποιες από αυτές που έχει αναφέρει κατά καιρούς ο Musk φαίνονται ρεαλιστικές (αποκατάσταση βλαβών από εγκεφαλικό π.χ.) ενώ άλλες μοιάζουν βγαλμένες από sci-fi σενάρια («κατέβασμα» μνημών και φόρτωσή τους σε ρομπότ).

Η όλη διαδικασία πρακτικά αφορά τη «μετάφραση» των αναλογικών σημάτων του εγκεφάλου σε bits που αντιλαμβάνεται ένας υπολογιστής. Η NEURALINK πάντως εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα «προστατευτική» σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της, με τους ανθρώπους της να αποφεύγουν να δώσουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες.