YouTuber παραδέχεται ότι έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο του καταστρέφοντας τα αποδεικτικά στοιχεία

11 μήνες πριν
Τρέβορ Τζέικομπ

Ο Τρέβορ Τζέικομπ, ένας 29χρονος πρώην ολυμπιονίκης του σνόουμπορντ, πήδηξε έξω από το μονοκινητήριο αεροπλάνο του κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Λόμποκ στο Μάμουθ Λέικς, ισχυριζόμενος ότι έπεσε με αλεξίπτωτο από το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα ψέμα - ένα βιντεοσκοπημένο κόλπο με σκοπό να φέρει θεατές στη σελίδα του πιλότου στο YouTube. Ο Τζέικομπ συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σε μια κακουργηματική κατηγορία για "παρεμπόδιση ομοσπονδιακής έρευνας, καταστρέφοντας σκόπιμα τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους που κατέπεσε σκόπιμα στην κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα για να κερδίσει διαδικτυακές προβολές", σύμφωνα με το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνιας.

Του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για "καταστροφή και απόκρυψη με σκοπό την παρεμπόδιση ομοσπονδιακής έρευνας", ένα έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και 20 ετών. Ο Τζέικομπ "αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο τις επόμενες εβδομάδες" για ακρόαση με εγγύηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου του Εισαγγελέα των ΗΠΑ.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 24 Νοεμβρίου του 2021 και οδήγησε σε ένα βίντεο του Τζέικομπ με τίτλο "I Crashed My Airplane", το οποίο προκάλεσε την άμεση χλεύη των σχολιαστών και έκτοτε έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3 εκατομμύρια προβολές.

Το βίντεο ξεκινά με μια ομαλή απογείωση από το αεροδρόμιο της πόλης Lompoc. Ψηλά πάνω από τα βουνά, ο Jacob λέει στην κάμερα ότι πηγαίνει στο Mammoth Lakes. Περίπου ένα λεπτό μετά την έναρξη του βίντεο, η προπέλα του αεροπλάνου σταματάει και ο Jacob ανοίγει την πόρτα, βρίζοντας και λέγοντας ότι έχει βγει ο κινητήρας. Αρχίζει να βγαίνει από την πόρτα, πηδώντας τελικά και αφήνοντας το αεροπλάνο του ακατοίκητο καθώς πέφτει με αλεξίπτωτο στο έδαφος.

Σύμφωνα με την FAA, η συντριβή του αεροπλάνου ήταν εσκεμμένη και υπήρχαν πολλά στοιχεία που το αποδεικνύουν: Ο Jacobs εγκατέστησε κάμερες στο αεροπλάνο πριν από την πτήση- πέταξε με αλεξίπτωτο- άνοιξε την πόρτα του πιλότου πριν ισχυριστεί ότι ο κινητήρας είχε χαλάσει- δεν προσπάθησε να επανεκκινήσει τον κινητήρα ή να βρει ένα ασφαλές μέρος για προσγείωση.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο Τζέικομπ είχε λάβει χορηγία από εταιρεία της οποίας το πορτοφόλι θα προωθούσε στο βίντεο του αεροπλάνου.

Δύο ημέρες μετά την καταδικασμένη πτήση, στις 26 Νοεμβρίου 2021, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών ξεκίνησε την έρευνά του. Η συμφωνία απολογίας αναφέρει ότι τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Τζέικομπ "είπε ψέματα στους ερευνητές ότι δεν γνώριζε τη θέση των συντριμμιών", ενώ στην πραγματικότητα το είχε ρυμουλκήσει χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και στη συνέχεια το τεμάχισε και το κατέστρεψε με σκοπό να παρεμποδίσει τις ομοσπονδιακές έρευνες.