Yπάλληλος της TESLA καταθέτει ότι το βίντεο με το Autopilot του 2016, ήταν σκηνοθετημένο

1 έτος πριν
TESLA

Ο αυτόματος πιλότος της TESLA είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερβολικών υποσχέσεων οι οποίες δεν έχουν εκπληρωθεί, όμως υπάρχει μια νέα πτυχή στην ιστορία. Συγκεκριμένα ένας μηχανικός της TESLA αναφέρει τώρα ότι ένα βίντεο του 2016 που δείχνει την ικανότητα του αυτοκινήτου να οδηγεί και να παρκάρει μόνο του ήταν σκηνοθετημένο.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Ashok Elluswamy, μηχανικός στην TESLA για το πρόγραμμα του FSD (Full Self Driving), ισχυρίστηκε σε κατάθεση ότι το βίντεο που απεικονίζει ένα από τα ομώνυμα αυτοκίνητα της εταιρείας να οδηγεί και να παρκάρει μόνο του είναι ψεύτικο. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας New York Times του 2021, ανώνυμοι υπάλληλοι της TESLA ισχυρίστηκαν ότι η διαδρομή που έκανε το αυτοκίνητο στο βίντεο ήταν ήδη χαρτογραφημένη και ότι το εικονιζόμενο αυτοκίνητο τράκαρε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Το βίντεο -και το οποίο δημοσιεύτηκε το 2016 και εξακολουθεί να υπάρχει στην ιστοσελίδα της TESLA- δείχνει ένα TESLA να οδηγεί υπάλληλο της εταιρείας σε κεντρικά γραφεία της TESLA τότε όταν βρισκόντουσαν στο Palo Alto. Ο επιβάτης βγαίνει από το αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια κάνει κύκλο στο χώρο στάθμευσης προτού παρκάρει παράλληλα ανάμεσα σε δύο αντίστοιχα αυτοκίνητα. Μια δήλωση αποποίησης ευθυνών στην αρχή του βίντεο αναγράφει ότι “Το άτομο στη θέση του οδηγού βρίσκεται εκεί μόνο για νομικούς λόγους. Δεν κάνει τίποτα. Το αυτοκίνητο οδηγεί μόνο του".

«Η πρόθεση του βίντεο δεν ήταν να απεικονίσει με ακρίβεια το τι ήταν διαθέσιμο για τους πελάτες το 2016. Ήταν να απεικονίσει τι ήταν δυνατό να ενσωματωθεί στο σύστημα», »δήλωσε ο Elluswamy στην κατάθεσή του, όπως αναφέρει το Reuters.

Η κατάθεση του Elluswamy αποτελεί μέρος της αγωγής που διεξάγει η οικογένεια του μηχανικού λογισμικού Walter Huang, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα της TESLA το 2018. Η οικογένεια του Huang μήνυσε την TESLA, υποστηρίζοντας ότι το Autopilot στο TESLA του Huang προκάλεσε το ατύχημα. Ο Elluswamy υποστήριξε ότι το βίντεο δεν ήταν μια ακριβής απεικόνιση των λεγόμενων δυνατοτήτων αυτόνομης οδήγησης ενός TESLA εκείνη την εποχή και ο Andrew McDevitt, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Huang, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν «προφανώς παραπλανητικό να παρουσιάζεται αυτό το βίντεο χωρίς καμία αποποίηση ευθυνών ή αστερίσκο».

Η TESLA δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσφέρει αυτοκίνητα με σύστημα υποβοήθησης οδήγησης, αλλά είναι η εταιρεία που πολλά ατυχήματα που αφορούσαν τη λειτουργία είχαν ειδησεογραφικό ενδιαφέρον και έγιναν πρωτοσέλιδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η εταιρεία κατονομάζεται σε αρκετές νομικές υποθέσεις και έρευνες γύρω από το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το FSD (Full Self Driving). Το Autopilot είναι τόσο αμφιλεγόμενο που οι νομοθέτες της Καλιφόρνια δημιούργησαν έναν νέο νόμο που εμποδίζει την TESLA να διαφημίζει τα αυτοκίνητά της ως πλήρως αυτοκινούμενα μέχρι τα οχήματα να είναι πραγματικά πλήρως αυτόνομα.