5G, AR και οι υπόλοιπες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε αθλητικές διοργανώσεις

4 μήνες πριν
vr-ar sports

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πως θα ήταν να έβλεπες έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ από την οπτική ενός εκ των παικτών που αγωνίζονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο; Ή να δεις μία φάση ή ακόμη και έναν ολόκληρο αγώνα από μία διαφορετική οπτική γωνία; Ή να έχεις πρόσβαση σε δεδομένα και επιπλέον στοιχεία ενώ είσαι μέσα στο γήπεδο; Ή έστω να μπορείς να «ανεβάσεις» ένα video από ένα γήπεδο με 30.000 θεατές κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου χωρίς να χρειάζεται να βλέπεις το «ρολογάκι» να κινείται χωρίς σταματημό με αποτέλεσμα να εκνευρίζεσαι σε σημείο που να σταματάς κάθε προσπάθεια;

Όλα αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς μία σειρά από ψηφιακές τεχνολογίες όπως το 5G και η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality – AR) σε συνδυασμό με πλατφόρμες ΑΙ και cloud θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε έναν αγώνα. Είτε είμαστε στο γήπεδο είτε στην πολυθρόνα του σαλονιού μας είτε ακόμη όταν τον βλέπουμε από την οθόνη του smartphone μας.

Το 5G μπορεί να μην έχει κάνει ακόμη ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία του αλλά η έλευση των 5G stand alone (SA) δικτύων θα αλλάξουν την κατάσταση. Και όσον αφορά στα αθλητικά και δη στο χώρο των γηπέδων. Χαρακτηριστικά όπως είναι το network slicing και η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή θα κάνουν εφικτή τη δημιουργία σε ένα γήπεδο εξειδικευμένων «μικρών» δικτύων (campus networks), τα οποία θα μας επιτρέπουν να μπορούμε να «ανεβάσουμε» video μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, σε χώρες όπως η Σουηδία το 5G χρησιμοποιείται για την παροχή μίας σειράς εξειδικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών σε όσους βρίσκονται μέσα στο γήπεδο. Από επιπλέον στατιστικές πληροφορίες μέχρι πρόσβαση σε κάμερες που είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο ή ακόμη και πάνω στις φανέλες των παικτών. Με τη μετάδοση των δεδομένων να γίνεται -προφανώς- μέσω 5G δικτύων που προσφέρουν και εξαιρετικά χαμηλή απόκριση ώστε η πρόσβαση να είναι σε πραγματικό χρόνο.

Το AR είναι μία άλλη τεχνολογία που υπόσχεται να βελτιώσει την εμπειρία παρακολούθησης. Φαντάσου να μπορείς να φορέσεις τα AR γυαλιά σου και ενώ είσαι στο σαλόνι του σπιτιού σου να μπορείς να βλέπεις τον αγώνα από την αγαπημένη σου θέση μέσα στο γήπεδο. Ή ακόμη και μέσα στο γήπεδο έχοντας πρόσβαση στην κάμερα ενός παίκτη.

Τα προηγμένα στατιστικά είναι κάτι που αναζητούν πολλοί φίλαθλοι και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρακτικά μία ολόκληρη «επιστήμη». Το γεγονός ότι εταιρείες cloud υποδομών είναι χορηγοί σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το NFL είναι πολύ απλά επειδή η επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη υπολογιστική ισχύ.

Η εποχή που οι φίλαθλοι έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές κάμερες που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση ενός αγώνα είναι ήδη εδώ. Ή τουλάχιστον είναι στις ΗΠΑ όπου διάφορες εφαρμογές μεγάλων πρωταθλημάτων προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες. Και δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε ανάλογες δυνατότητες και στις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Το 5G -σε συνδυασμό με ειδικά drones- θα αλλάξει ακόμη και τον τρόπο μετάδοσης καθώς θα γίνει εφικτό να έχεις εικόνα από διαφορετικά σημεία του γηπέδου με το drone να κινείται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μοιάζει λίγο με επιστημονική φαντασία αλλά τέτοιου είδους πιλοτικές δοκιμές με τη χρήση εξειδικευμένων καμερών έχουν ήδη γίνει. Αν και πιθανότατα θα υπήρχαν παράπονα από τους παίκτες, δεδομένου ότι πλέον θα είναι εφικτό να ακούμε όλα όσα γίνονται μέσα στο γήπεδο.

Οι αθλητικές διοργανώσεις είναι από τους τομείς όπου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι περιμένουν πολλά όσον αφορά το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών και εφαρμογών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καινούρια στάδια (ανοικτά και κλειστά) που κατασκευάζονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις δυνατότητες που προσφέρουν τα επόμενης γενιάς τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά νεότευκτα γήπεδα υπάρχουν ειδικά servers rooms και υλοποιούνται εξειδικευμένες υποδομές προκειμένου να διαχειριστούν την τεράστια κίνηση δεδομένων που υπάρχει. Και αυτά είναι μόνο η αρχή.