Ανεξήγητη αύξηση θερμοκρασίας των ωκεανών προβληματίζει τους επιστήμονες

1 μήνας πριν
ocean

Καταγραφές από διεθνείς μετεωρολογικούς σταθμούς αποκαλύπτουν μια ανησυχητική ανοδική τάση στις θερμοκρασίες των ωκεανών από τον Μάρτιο του 2023, με τα δεδομένα του 2024 να επιβεβαιώνουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζει μια ανησυχητική ετήσια προοδευτική άνοδο στις θερμοκρασίες των θαλάσσιων επιφανειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, οι αυξημένες θερμοκρασίες προμηνύουν τη δυνατότητα εντονότερων καιρικών συνθηκών όταν αυτές θα είναι ευνοϊκές.

Μολονότι οι διαφορές στη θερμοκρασία μπορεί να φαίνονται μικρές, όταν πρόκειται για ωκεανούς, ακόμα και η παραμικρή αύξηση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, δεδομένου ότι οι ωκεανοί απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να θερμανθούν. Η αύξηση των θερμοκρασιών κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο σε περιοχές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού είναι ήδη μια "εκπληκτική" ανάπτυξη, σύμφωνα με τον επιστήμονα Μπράιαν Μακνόλντι.

Οι ωκεανοί αποτελούν τον κύριο αποδέκτη της περίσσειας θερμότητας που παγιδεύεται λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, καταπίνοντας πάνω από το 90% αυτής της ενέργειας, εντείνοντας τον κλιματικό αντίκτυπο. Η υπερθέρμανση των επιφανειών των ωκεανών θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν, ουσιώδη για τη διατήρηση των τροφικών αλυσίδων. Επιπλέον, τα θερμότερα νερά εμποδίζουν την ανάμειξη των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά νερών από τα βαθύτερα στρώματα με τα επιφανειακά, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν, το οποίο είναι κρίσιμο για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, η οξυγόνωση των νερών μειώνεται, δημιουργώντας προβλήματα σε είδη όπως οι τόνοι που εξαρτώνται από υψηλά επίπεδα οξυγόνου.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τη θέρμανση των ωκεανών, αλλά και φυσικές διακυμάνσεις όπως η μείωση της σαχαριανής σκόνης που φτάνει στον Ατλαντικό και η εξασθένηση του φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό έχουν συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας. Αλλαγές στους κανονισμούς για τις εκπομπές θείου από τα πλοία μπορεί επίσης να έχουν μειώσει τη δροσιστική επίδραση των ανακλαστικών σύννεφων που δημιουργούνται από τα πλοία.

Η θέρμανση των ωκεανών είχε ξεκινήσει να καταγράφεται από τη δεκαετία του '80, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα υπερβαίνουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο Ατλαντικός συνεχίζει να βιώνει αυξανόμενες θερμοκρασίες, προμηνύοντας έναν Ιούνιο ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο μιας καταστροφικής χρονιάς για τις καταιγίδες, ενισχυμένες από την κλιματική αλλαγή. Ειδικά αν το φαινόμενο Ελ Νίνιο ενισχυθεί το καλοκαίρι, οι συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον σχηματισμό ακόμα πιο ισχυρών τυφώνων. Η καταστροφική περίοδος τυφώνων του 2020 αποτελεί μνημείο των πιθανών συνεπειών μιας τέτοιας ενίσχυσης. Οι ωκεανοί, που άρχισαν να θερμαίνονται σημαντικά από τη δεκαετία του '80, βρίσκονται τώρα σε μια παρατεταμένη φάση υπερθέρμανσης, η οποία οδηγεί σε ιστορικά ανώτατα όρια. Η προοπτική για το 2024 αναδεικνύει τον κίνδυνο για μια έντονη και καταστροφική σεζόν καταιγίδων, ενισχυμένη από την ανθρώπινη δράση που συνεχίζει να επηρεάζει το κλίμα του πλανήτη.