Αυτό είναι το όραμα της MICROSOFT για τη φάρμα του μέλλοντος!

1 έτος πριν
guy holding a tablet

Το μέλλον είναι… connected και αυτό αφορά κάθε πτυχή της ζωής, εντός και εκτός πόλης. Αν αυτό το τελευταίο σου φαίνεται αδύνατον, τότε μάλλον θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στα πλάνα της MICROSOFT για τη φάρμα του μέλλοντος, διότι τέτοια sci-fi υλοποίηση, ούτε που την έχεις φανταστεί!

Οι αγροκαλλιέργειες, βλέπεις, είναι εξαιρετικά απαιτητικές. Χρησιμοποιούν περί το 30% του γλυκού νερού και είναι υπεύθυνες για το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πλάνο της MICROSOFT για τη φάρμα του μέλλοντος το οποίο μάλιστα η εταιρεία διέθεσε ελεύθερα (στο πλαίσιο μοντέλου ανοιχτού κώδικα), απαιτεί τη συνεργασία ερευνητών και επιστημόνων δεδομένων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας προσιτά ψηφιακά εργαλεία, θα βοηθήσουν τους αγρότες στον προσδιορισμό των εκπομπών αερίων των μονάδων τους, στην πρόβλεψη αλλαγών καιρικών συνθηκών και την επιλογή του βέλτιστου τρόπου διαχείρισης της γονιμότητας του εδάφους μεταξύ άλλων.

Τα παραπάνω συνθέτουν το πρότζεκτ FarmVibes το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τη MICROSOFT, στόχος της είναι να προσφέρει στους αγρότες τα δεδομένα αλλά και την απαιτούμενη AI προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγή τους με βιώσιμους τρόπους.

Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το σύστημα Async Fusion παίρνει εικόνες τραβηγμένες από drones και δημιουργεί χάρτες που απεικονίζουν τη γονιμότητα του εδάφους. Η τεχνολογία DeepMC χρησιμοποιεί μια σειρά αισθητήρων και σε συνδυασμό με το δελτίο καιρού, υπολογίζει θερμοκρασία και ταχύτητες ανέμων εντός της φάρμας. Το δε πρόγραμμα Edge, συμπιέζει τα δεδομένα παρακολούθησης drones δημιουργώντας αυτόματα backups για αρχειακούς λόγους στο cloud. Αισθητήρες στα σιλό παρακολουθούν τα επίπεδα υγρασίας, ενημερώνοντας για τη βέλτιστη χρήση των ανεμιστήρων προς εξοικονόμηση ενέργειας.

Η φάρμα του μέλλοντος είναι ένα διασυνδεδεμένο οικοσύστημα που με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα επιτρέψει στους αγρότες να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους με βιώσιμο τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον.