Το εγκεφαλικό εμφύτευμα της PRECISION θέλει να κάνει τη διαφορά από τις λύσεις της NEURALINK

2 μήνες πριν
precision neurascience

Η PRECISION NEUROSCIENCE, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη συστημάτων διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), ανακοίνωσε ότι κατάφερε να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ στον αριθμό των ηλεκτροδίων που επικοινωνούν με τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η εταιρεία τοποθέτησε συνολικά 4.096 ηλεκτρόδια, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορυφαία επίδοση των 2.048 ηλεκτροδίων που είχε επιτευχθεί πέρυσι. Τα ηλεκτρόδια υψηλής πυκνότητας επιτρέπουν στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν τη νευρωνική δραστηριότητα με πρωτοφανή λεπτομέρεια, γεγονός που θα διευκολύνει την αποκωδικοποίηση των σκέψεων και τη μετατροπή τους σε επιθυμητές ενέργειες για άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα.

Όπως και πολλοί ανταγωνιστές της, η PRECISION στοχεύει αρχικά στη χρήση της τεχνολογίας BCI για την αποκατάσταση της ομιλίας και της κινητικότητας σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, η εταιρεία ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της λόγω της έμμεσης σύνδεσής της με τη NEURALINK, την πιο γνωστή εταιρεία στον κλάδο, η οποία ανήκει στον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο, Ίλον Μασκ. Ο συνιδρυτής της PRECISION, ο νευροχειρουργός και μηχανικός Μπεν Ράπαπορτ, ήταν και ένας από τους ιδρυτές της NEURALINK το 2016, αλλά αργότερα αποχώρησε από την εταιρεία.

Σε αντίθεση με το πιο επεμβατικό εμφύτευμα της NEURALINK, η συσκευή της PRECISION τοποθετείται στην επιφάνεια του εγκεφάλου χωρίς να διεισδύει στον εγκεφαλικό ιστό. Αποτελείται από ένα ή περισσότερα λεπτά, κίτρινα φιλμ που περιέχουν 1.024 ηλεκτρόδια σε διάταξη πλέγματος. Η συσκευή εισάγεται στο κρανίο μέσω μιας μικροσκοπικής τομής και προσαρμόζεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Η μονάδα επεξεργασίας δεδομένων τοποθετείται ανάμεσα στο κρανίο και το τριχωτό της κεφαλής. Σε περίπτωση που χρειαστεί αφαίρεση, το φιλμ έχει σχεδιαστεί για να αποκολλάται από τον εγκέφαλο χωρίς να προκαλεί βλάβη.

Τον Απρίλιο, μια ομάδα νευροχειρουργών εμφύτευσε μια συσκευή της PRECISION με τέσσερα φιλμ (συνολικά 4.096 ηλεκτρόδια) στον εγκέφαλο ενός ασθενούς που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός καλοήθους όγκου. Οι ερευνητές της PRECISION χρησιμοποίησαν τις συστοιχίες ηλεκτροδίων για να καταγράψουν λεπτομερή νευρωνική δραστηριότητα από μια περιοχή του εγκεφάλου περίπου 8 τετραγωνικών εκατοστών. Ο Μπεν Ράπαπορτ χαρακτήρισε αυτό το ρεκόρ ως "ένα σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή" που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση του εγκεφάλου.

Η δοκιμή αυτή ήταν η 14η φορά που η PRECISION εμφύτευσε τη συσκευή της σε ανθρώπινο εγκέφαλο. Η εταιρεία εκτιμά ότι το προϊόν της θα είναι εμπορικά διαθέσιμο έως το 2025, προσφέροντας μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες τεχνολογίες BCI.