Eρευνητές διαπιστώνουν ότι τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών UV μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA και μεταλλάξεις

1 έτος πριν
Στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών UV

Από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά γύρω στο 2010, το τζελ μανικιούρ έχει γίνει βασικό εξάρτημα στα κομμωτήρια νυχιών σε όλες τις ΗΠΑ και σε πολλά μέρη του κόσμου, και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Σε σύγκριση με το παραδοσιακό βερνίκι νυχιών, οι παραλλαγές τζελ είναι πιο ανθεκτικές στη φθορά και το μουτζούρωμα και διατηρούν τη λάμψη τους μέχρι να αφαιρέσεις το βερνίκι από τα νύχια σου. Το καλύτερο από όλα, αν είσαι ανυπόμονη, δεν χρειάζεται να περιμένεις μια ώρα ή και περισσότερο για να στεγνώσει ένα μανικιούρ σε τζελ. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο το βερνίκι σκληραίνει. Αντί να περιμένεις να στεγνώσει το βερνίκι τζελ με φυσικό τρόπο, τοποθετείς τα χέρια σου κάτω από ένα υπεριώδες φως, το οποίο ενεργοποιεί τις χημικές ουσίες μέσα στο τζελ, προκαλώντας τη σκλήρυνσή του.

Ενώ οι κίνδυνοι του υπεριώδους φωτός -ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα μαυρίσματος- είναι γνωστοί, πριν από αυτή την εβδομάδα οι επιστήμονες δεν είχαν μελετήσει πώς τα υπεριώδη φώτα που χρησιμοποιούνται για τη σκλήρυνση των βερνικιών τζελ θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ανθρώπινο δέρμα. Μπορεί να νομίζεις ότι όσα γνωρίζουμε για τα κρεβάτια μαυρίσματος ισχύουν και εδώ, αλλά οι συσκευές που χρησιμοποιούνται από τα ινστιτούτα νυχιών εκπέμπουν ένα διαφορετικό φάσμα υπεριώδους φωτός. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αποφάσισε να εξετάσει τις συσκευές αφού διάβασε ένα άρθρο για μια διαγωνιζόμενη καλλιστείων που διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία και μόνο 20λεπτη συνεδρία με ένα στεγνωτήριο βερνικιών νυχιών υπεριώδους ακτινοβολίας οδήγησε στο θάνατο έως και το 30% των κυττάρων στο τρυβλίο Πέτρι. Τρεις διαδοχικές συνεδρίες των 20 λεπτών είδαν το 65 έως 70 τοις εκατό των εκτεθειμένων κυττάρων να πεθαίνουν. Μεταξύ των εναπομεινάντων κυττάρων, οι ερευνητές είδαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, εκτός από μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

«Τα πειραματικά μας αποτελέσματα και τα προηγούμενα στοιχεία υποδηλώνουν με έντονο τρόπο ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του χεριού. Ακόμα φανερώνουν ότι τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία -παρόμοια με το σολάριουμ- μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε πρώιμη έναρξη» γράφουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications. Προειδοποιούν ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη προτού μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση συσκευών στεγνώματος με υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό τέτοιες μελέτες να χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν και να ενημερωθεί στη συνέχεια το ευρύ κοινό».

Μπορεί να νομίζεις ότι η συμβουλή είναι να αποφεύγεις τα στεγνωτήρια UV, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Τα τζελ μανικιούρ έχουν γίνει πρότυπο της βιομηχανίας για κάποιο λόγο. Για πολλούς ανθρώπους, το κανονικό βερνίκι νυχιών αρχίζει να ξεφλουδίζει μετά από μια μέρα περίπου, κρίνοντας ότι το παραδοσιακό μανικιούρ συχνά δεν αξίζει τον χρόνο, τα χρήματα ή την προσπάθεια.