To φαινόμενο του "σφυρίγματος των αυτιών" και τα αίτιά του θέλει να διερευνήσει η APPLE

2 μήνες πριν
Apple airpods

Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα μιας εκτεταμένης έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από την APPLE, περισσότερο από το 77% των συμμετεχόντων βίωσαν εμβοές σε κάποια φάση της ζωής τους. Περίπου το 15% δήλωσε ότι επηρεάζεται καθημερινά από αυτό το φαινόμενο, ακούγοντας ήχους που δεν γίνονται αντιληπτοί από τους γύρω τους.

Στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνέλεξαν δεδομένα από πάνω από 160.000 άτομα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε έλεγχο ακοής μέσω της εφαρμογής Research της APPLE από το 2019. Ο σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ήχους μέσω ακουστικών, πώς οι εμβοές επιδρούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων και πιθανώς να αναπτύξει καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Ο καθηγητής Ρικ Νάιτζελ από τον τομέα επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν επισήμανε σε δελτίο τύπου ότι οι τάσεις που εντοπίζονται σχετικά με τις εμπειρίες των ανθρώπων με εμβοές μπορούν να συμβάλουν στον προσδιορισμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και στην καθοδήγηση των προσπαθειών μετριασμού των συναφών επιπτώσεων.

Οι εμβοές αποτελούν ένα διαδεδομένο φαινόμενο που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Επικοινωνιακών Διαταραχών (NIDCD) εκτιμά ότι περίπου το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει κάποιου είδους εμβοές.

Ωστόσο, ο τρόπος εμφάνισης των εμβοών, που μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε έντονους θορύβους, ενδέχεται να μεταβάλλεται ανάλογα με τις συσκευές που χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι. Παλαιότερα, οι εμβοές συσχετίζονταν με άτομα που εργάζονταν σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η ακρόαση μουσικής μέσω ακουστικών, η παρακολούθηση συναυλιών ή αθλητικών γεγονότων και άλλες μορφές "ψυχαγωγικής" έκθεσης σε θορύβους έχουν προσελκύσει την προσοχή των ερευνητών. Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι για τους κατοίκους αστικών περιοχών, η ακρόαση μουσικής θα μπορούσε να αποτελεί την κύρια πηγή έκθεσης σε θόρυβο. Τα προϊόντα της APPLE, όπως τα iPhone και τα AirPods, έχουν αναμφίβολα συμβάλει σε αυτή την τάση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα θορύβου αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα πρόκλησης εμβοών στους συμμετέχοντες της νέας έρευνας. Περίπου το 10% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη που υποστήριξε η APPLE ανέφεραν ότι οι εμβοές επηρεάζουν την ικανότητά τους να ακούν καθαρά. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Σχεδόν το 46% των συμμετεχόντων ηλικίας 55 ετών και άνω βιώνουν μόνιμες εμβοές, ενώ το ποσοστό αυτό μεταξύ όλων των ενηλίκων είναι 14,7%. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες καταφεύγουν σε συσκευές που παράγουν άλλους ήχους ή ήχους της φύσης για να διαχειριστούν τις εμβοές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων που βελτιώνουν την ακουστική εμπειρία και μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Η APPLE προωθεί ορισμένες δυνατότητες των προϊόντων της ως τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν, όπως η χρήση της εφαρμογής Noise στο APPLE Watch για την ειδοποίηση των χρηστών όταν οι δυνατοί ήχοι γύρω τους φτάνουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μία από τις τρεις τρέχουσες πρωτοβουλίες που διεξάγονται μέσω της εφαρμογής APPLE Research, με τις άλλες δύο να επικεντρώνονται στην καρδιακή υγεία και την έμμηνο ρύση. Για να συμμετάσχουν στη μελέτη για την ακοή, τα άτομα πρέπει να είναι ενήλικες κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χρήση ακουστικών της APPLE δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή, εκτός από συγκεκριμένες ασκήσεις που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα AirPods Max, AirPods Pro, AirPods ή EarPods.