Γιατί να αποκτήσεις μια action camera;

2 έτη πριν
Action Camera

Ο κόσμος της φωτογραφίας και του βίντεο είναι φανταστικός, με τόσες πιθανότητες και όλη την ελευθερία να αποτυπώνεις όσα βλέπεις με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. Για να γίνει αυτό εύκολο και με ποιότητα, ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι ανεκτίμητης αξίας σύμμαχος σε κάθε προσπάθειά σου – κι όταν λέμε «εξοπλισμός», εννοούμε απλώς μια action camera.

Πράγματι, οι action cameras ξεκίνησαν ως ειδικού σκοπού κάμερες αλλά εξελίχθηκαν σε κάτι πληρέστερο με τα χρόνια, προσφέροντας ποιότητα εικόνας και ήχου που δεν ζηλεύει τίποτα από μια παραδοσιακή κάμερα, ενώ διαθέτουν επίσης ξεκάθαρα πλεονεκτήματα όπως το μέγεθος και τα σενάρια χρήσης. Με λίγα λόγια, μπορούν κάλλιστα να γίνουν η βασική σου κάμερα για κάθε χρήση.

Προσφέρουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες και βίντεο, που μοιράζεσαι εύκολα!

Αν η ποιότητα είναι βασικό στοιχείο της ιδανικής για εσένα κάμερας, τότε σε καμία περίπτωση μην προσπεράσεις τις action cameras στην αναζήτησή σου. Μοντέλα όπως οι GoPro Hero10, GoPro Max, Insta360 One X2 και DJI Osmo Pocket προσφέρουν καταγραφή βίντεο σε ανάλυση 4K με εξίσου υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες και παράλληλα, οι διάφορες τεχνολογίες σταθεροποίησης και βελτίωσης εικόνας που διαθέτει η καθεμία τους εγγυώνται αποτελέσματα που δε βρίσκεις εύκολα.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα βίντεο καταγράφονται σε 4K/60fps, κάτι που όχι μόνο βρίσκεις δύσκολα σε άλλες κάμερες ή smartphones, αλλά ειδικά στη δεύτερη περίπτωση η ποιότητα δε θα είναι ίδια παρότι τα νούμερα είναι ίδια. Η επεξεργασία της εικόνας και η ποιότητα του αισθητήρα κάμερας παίζουν σημαντικό ρόλο, κάτι που έχεις εγγυημένα σε ποιοτικές action cameras αλλά δε βρίσκεις εύκολα αλλού, συνυπολογίζοντας την κλίμακα τιμής.

Φωτογράφισε τοπία, τις στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους ή τα δικά σου κατορθώματα στη φύση, τράβηξε βίντεο με απαράμιλλη σταθερότητα και ευκρίνεια και αποθήκευσέ τα για να τα μοιραστείς με ευκολία σε δεύτερο χρόνο. Η ευκολία που προσφέρουν στον συγκεκριμένο τομέα είναι επίσης τεράστια, αφού μπορούν να συνδεθούν με συσκευές είτε για να προβάλλουν το περιεχόμενο (π.χ. τηλεοράσεις) είτε για να το μεταφέρουν (π.χ. κινητά, υπολογιστές) και να το διαχειριστείς από εκεί.

Οι κάμερες GoPro προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα live streaming μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphones, οπότε μπορείς να προβάλλεις σε ζωντανή ροή το περιεχόμενό σου απευθείας από την κάμερα για να το απολαμβάνουν οι ακόλουθοί σου σε όλη του τη δόξα, με κορυφαία ποιότητα κι εσύ να τα έφτιαξες όλα με την ελάχιστη δυνατή προετοιμασία και κόπο.

Με τους παραπάνω τρόπους, δεν γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα και παράλληλα απολαμβάνεις κάθε ευκολία στο κομμάτι του διαμοιρασμού περιεχομένου, για να μοιραστείς τις δημιουργίες σου στα social media, μέσω e-mail ή με όποιο άλλο τρόπο θέλεις.

Μικρές και φορητές, για να σε συνοδεύουν παντού!

Μια action camera χωράει στην τσέπη τόσο εύκολα, που πιθανότατα να χωράει… άλλη μία action camera και πάλι να μένει ελεύθερος χώρος. Επομένως, μπορείς να την έχεις παντού μαζί σου μαζί με οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι χωρίς να καταλαμβάνει χώρο κι έτσι μπορείς να την βγάζεις πολύ εύκολα για μια γρήγορη φωτογραφία και να την ξαναβάζεις στο τσεπάκι σου. Από εκεί κι έπειτα, το τι επιπλέον εξαρτήματα θα χρειαστείς σε κάθε σενάριο είναι κάτι που μπορείς να υπολογίσεις από πριν και να εξοπλιστείς κατάλληλα για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

Για παράδειγμα, μια βόλτα στη φύση, σε βουνά και δάση, είναι ιδανική ευκαιρία να εξοπλιστείς με ένα μονόποδο ή τρίποδο για να στερεώνεις την κάμερα όπου χρειάζεται και να τραβάς το περιβάλλον ή τον εαυτό σου σε αυτό. Σε άλλη περίπτωση, μπορείς να συνδυάσεις την κάμερα με μια βάση τιμονιού για να την εγκαταστήσεις στο τιμόνι του ποδηλάτου ή της μηχανής σου και να τραβάς τις διαδρομές σου από μια οπτική που σε φέρνει όσο πιο κοντά στη δράση γίνεται.

Μήπως η θάλασσα είναι το στοιχείο σου; Τότε προτίμησε μια action camera που είναι ήδη αδιάβροχη -όπως οι GoPro Hero10 και DJI Osmo Action- για να βουτάς στο νερό χωρίς καν την ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό. Αν θες να πας πιο βαθιά, τότε κάλλιστα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια θήκη ειδικά για αυτό τον σκοπό και να αποτυπώνεις τη μαγεία του βυθού με τον δικό σου τρόπο. Φυσικά, ως αδιάβροχες κάμερες, μπορούν να λειτουργούν απροβλημάτιστα στη βροχή οπότε οποιαδήποτε “extreme” διαδρομή ή εξόρμηση δεν θα μείνει… έξω από το «φιλμ» αφού η κάμερα θα σε συνοδεύει παντού και πάντα.

Εκπληκτικές δυνατότητες που δε βρίσκεις αλλού!

Μια action camera έχει πολλές δυνατότητες που δε βρίσκεις αλλού, ειδικά όλες μαζί σε ένα πακέτο. Δηλαδή, υπερευρυγώνιο φακό που μπορεί να χωρέσει ολόκληρα τοπία με ευκολία και να μην παρουσιάζει παραμόρφωση, αποθήκευση αρχείων σε μορφή RAW για περαιτέρω (επαγγελματικού επιπέδου) επεξεργασία σε άλλη πλατφόρμα, δυνατότητα καταγραφής βίντεο υψηλής ποιότητας με υψηλό ρυθμό καρέ κι αντίστοιχα σε super slow-motion, μεταξύ πολλών άλλων δυνατοτήτων. Μια καλή action camera υποστηρίζει επίσης HDR για να ενισχύει τη γκάμα χρωμάτων που αποτυπώνει, με συνέπεια πιο ζωηρές και (χρωματικά) κοντά στην πραγματικότητα εικόνες.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η σταθεροποίηση εικόνας, ανεκτίμητης αξίας βοήθεια που σου «λύνει» τα χέρια όταν καταγράφεις βίντεο και θέλεις απλώς να εστιάσεις στη δράση ή δεν έχεις τρόπο να παρέμβεις στη λήψη – για παράδειγμα, η κάμερα είναι στερεωμένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή το τιμόνι του ποδηλάτου. Με την αυτόματη σταθεροποίηση εικόνας, έχεις εγγυημένα καλές λήψεις χωρίς ταρακουνήματα και δε χρειάζεται να επέμβεις σε οποιοδήποτε σημείο.

Σε εντελώς άλλα «μονοπάτια», μερικές GoPro υποστηρίζουν τη λειτουργία HindSight που «θυμάται» έως και 30 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσεις τη λήψη σου, οπότε ακόμη και για στιγμές που δεν είχες προετοιμαστεί και δεν περίμενες, ο φακός θα μπορέσει να τις καταγράψει με… μαγικό τρόπο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τη λειτουργία LiveBurst, η οποία τίθεται σε ισχύ όταν τραβήξεις μια φωτογραφία. Με το LiveBurst, καταγράφονται φωτογραφίες 1.5 δευτερόλεπτο πριν και μετά το «κλικ» σου, οπότε μπορείς να καταγράψεις τις ελάχιστες αλλαγές στο πλάνο κι έπειτα με την ησυχία σου να επιλέξεις την καλύτερη φωτογραφία από όσες αποθηκεύτηκαν.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο η αυτονομία, με κάθε action camera να αντέχει ώρες προτού χρειαστεί ξανά φόρτιση, προσφέροντάς σου άπλετο χρόνο να τραβήξεις αμέτρητες φωτογραφίες και πολλαπλά -μικρής ή μεγάλης διάρκειας- βίντεο χωρίς ανησυχία για την μπαταρία.