Γιατί οι μη διαβητικοί φορούν ξαφνικά συνεχείς μετρητές γλυκόζης

9 μήνες πριν
diabetic person with counter on arm

Ένας TikToker ονόματι Justin Richard έχει γίνει viral, επειδή χρησιμοποιεί ένα συνεχές όργανο παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) για να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του μετά την κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων και ποτών. Ο Richard δεν πάσχει από διαβήτη, αλλά χρησιμοποιεί τη συσκευή για να βελτιστοποιήσει την υγεία του και να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες, καθώς έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2. O Richard δημοσιεύει βίντεο με τον εαυτό του να τρώει πράγματα όπως μπάρες Snickers, μπρόκολο και σόδα και δείχνει πώς επηρεάζουν τις μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα του. Κάνει επίσης διατροφικές αλλαγές με βάση την ανατροφοδότηση που λαμβάνει από το CGM του.

Ο ίδιος αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης μη διαβητικών ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα CGM ως εργαλείο ευεξίας όπως π.χ. τα smartwatches. Τα CGM είναι φορητές συσκευές που μετρούν συνεχώς και ασύρματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνήθως συνταγογραφούνται για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 που χρειάζονται αυστηρό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένοι λάτρεις της υγείας έχουν υιοθετήσει τα CGM ως έναν τρόπο παρακολούθησης του μεταβολισμού τους, βελτιστοποίησης της διατροφής τους και πρόληψης ασθενειών. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Instagram, χρησιμοποιώντας hashtags όπως #insulinresistance και #continuousglucosemonitor.

Η τάση έχει τροφοδοτηθεί από ορισμένους διαδικτυακούς προπονητές υγείας και διαιτολόγους που προωθούν τα CGM ως έναν τρόπο βελτίωσης των αποτελεσμάτων της υγείας. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Nutrisense, η Veri και η Signos, προωθούν επίσης τα CGM απευθείας στους καταναλωτές, προσφέροντας συνδρομές, εφαρμογές και υπηρεσίες καθοδήγησης. Ωστόσο, η τάση αυτή έχει επίσης επικριθεί από ορισμένους ειδικούς ιατρούς οι οποίοι αμφισβητούν τα οφέλη, την ακρίβεια και την ασφάλεια των CGM για μη διαβητικούς πληθυσμούς.

Υποστηρίζουν ότι τα CGM δεν προορίζονται για υγιείς ανθρώπους, ότι κάποια υψηλά όρια του σακχάρου στο αίμα είναι φυσιολογικά και όχι επιβλαβή, ότι τα CGM μπορεί να προκαλέσουν άγχος, σύγχυση ή παραπληροφόρηση και ότι τα CGM είναι ακριβά και απρόσιτα για πολλούς διαβητικούς που τα χρειάζονται.