Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και φέτος στον ΓΕΡΜΑΝΟ

10 μήνες πριν
people in live concert

Δεν πας πουθενά χωρίς αυτή. Σε ξυπνά το πρωί, σου κρατά συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας -στο γυμναστήριο, τη δουλειά, τις μετακινήσεις- και σε νανουρίζει αργά το βράδυ. Είναι εκεί για να αλλάξει τη διάθεσή σου, να αφουγκραστεί τα συναισθήματά σου, να σε φέρει πιο κοντά με τους γύρω σου και να σου χαρίσει μοναδικές εμπειρίες που θα θυμάσαι για μια ζωή. Είναι η μουσική και η 21η Ιουνίου 2023 είναι η μέρα της. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια σειρά από σούπερ deals που θα σε κάνουν να την… ακούσεις!

Ημέρα Μουσικής με άχαστα deals

Deals είπατε; Deals είπαμε! Στον ΓΕΡΜΑΝΟ γιορτάζουμε μαζί σου την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και μάλιστα όχι με ένα αλλά έξι σούπερ deals! Στο διάστημα 18 με 23 Ιουνίου λοιπόν, σε περιμένουν εκπληκτικά καθημερινά deals, ένα την ημέρα, που θα σε φέρουν πιο κοντά στην αγαπημένη σου μουσική. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκέπτεσαι σε καθημερινή βάση το site μας για να τα εκμεταλλευτείς και να κάνεις δικά σου super αξεσουάρ ήχου όπως party boxes, headphones, ηχεία και buds σε άχαστα deals! Το κάθε deal θα είναι διαθέσιμο μόνο για 24 ώρες, γι’ αυτό μη χάσεις χρόνο.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μουσικής

Τι φάση όμως με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής; Η Make Music Day ή ορθότερα Fête de la Musique, «γεννήθηκε» στη Γαλλία το 1982. Εμπνευστής της ήταν ο Maurice Fleuret, συνθέτης και παραγωγός που εκείνη την εποχή ήταν Υπεύθυνος για τη Μουσική και τον Χορό στο γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Fleuret είχε στον νου του μία μέρα που θα θύμιζε φεστιβάλ, κατά την οποία η μουσική θα παρέσερνε τον κόσμο στους δρόμους και 41 χρόνια αργότερα, μπορούμε να πούμε πως τα κατάφερε περίφημα! Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, βλέπεις, γιορτάζεται σε περισσότερες από 120 χώρες του πλανήτη αποτελώντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για συναυλίες, φεστιβάλ, live και κάθε λογής happening.

Για το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής πέφτει Τετάρτη που, μεταξύ μας, δεν είναι κι η καλύτερη μέρα για συναυλία (εργάσιμη και στη μέση της εβδομάδας). Ακόμα κι έτσι όμως υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις. Στο Ηρώδειο π.χ. διοργανώνεται συναυλία από την Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Το Καρναβάλι των Ζώων του Camille Saint-Saëns, Ζεϊμπέκικο από τους Thierry Pécou και Διονύση Σαββόπουλο, Κάρμεν του Georges Bizet), ενώ στην Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης γίνεται ανοιχτό πάρτι με τους Souled Out, Oceandvst και Ta ToyBoy.

Ο Ιούνιος όμως είναι γεμάτος από «άχαστα» live στα οποία μπορείς να τιμήσεις την -αγαπημένη σου- μουσική όπως της αξίζει! Σου έχουμε δώσει πλήρη λίστα για το φετινό καλοκαίρι αλλά παρ’ όλα αυτά σου υπενθυμίζουμε πως μέσα στον μήνα μπορείς να δεις τους Helloween, τη Rosalia, τους Madrugada και τους Disturbed στην Πλατεία Νερού στο πλαίσιο του Release Athens 2023, τον Nils Frahm και τον Gregory Porter στο Ηρώδειο, τους Bloody Hawk στο Στάδιο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη και τους Pink Martini στη Μονή Λαζαριστών μεταξύ άλλων. Κάνε το πρόγραμμά σου, εξασφάλισε τα εισιτήριά σου και ετοιμάσου για αξέχαστες καλοκαιρινές βραδιές!

Μουσική και streaming

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής όμως αποτελεί παράλληλα μία αφορμή για να μιλήσουμε για την ίδια τη μουσική και θυμηθούμε τη σημασία της. Όσα χρόνια κι αν περάσουν άλλωστε, όπου κι αν μας οδηγεί η τεχνολογία, η μουσική έχει τον τρόπο να παραμένει πλάι μας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο. Η διανομή της μουσικής εξ άλλου συνιστά πιθανότατα ένα από πιο ενδιαφέροντα θέματα χάρη στην προσαρμοστικότητα που έχει επιδείξει ανά τα χρόνια: οι δίσκοι βινυλίου έδωσαν τη θέση τους στις κασέτες και εκείνες με τη σειρά τους στα CD, μέχρι να έρθει η ψηφιακή διανομή (downloads αρχικά, streaming εν συνεχεία) και να αλλάξει εκ βάθρων τους κανόνες του παιχνιδιού. Εν έτει 2023, οι φυσικές κυκλοφορίες σπανίζουν, με το ευρύ καταναλωτικό κοινό να έχει αγκαλιάσει πλέον το streaming. Αφήνουμε στην άκρη φυσικά τους φανατικούς μουσικόφιλους που «κυνηγούν» ακόμα το βινύλιο, δίχως να είναι διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή έκπτωση σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ήχου που απολαμβάνουν.

Υπηρεσίες όπως το Spotify, το TIDAL, το YouTube Music, το Apple Music κ.α. αποτελούν πια τον ντε φάκτο προορισμό του κοινού όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις του καθενός. Αλγόριθμοι που γίνονται ολοένα και πιο έξυπνοι αναλαμβάνουν να μας φέρουν πιο κοντά σε κομμάτια που μας αρέσουν, δημιουργώντας playlists βάσει των ακουσμάτων μας για non-stop ψυχαγωγία. Το περιεχόμενο άλλωστε είναι πρακτικά ανεξάντλητο. Για να καταλάβεις, το Spotify ισχυρίστηκε το 2019 πως κάθε μέρα προστίθεντο στην πλατφόρμα του περί τα 40.000 νέα μουσικά κομμάτια! Το 2021 ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 60.000. Σύμφωνα με άτομα της μουσικής βιομηχανίας, υπολογίζεται ότι ημερησίως κυκλοφορούν γύρω στα 100.000 καινούρια τραγούδια! Στην εποχή που η δημιουργία περιεχομένου είναι πιο εύκολη από ποτέ, η δυσκολία έγκειται πια στην ανακάλυψη της μουσικής.

Top 10 καλλιτεχνών

Το streaming σήμερα είναι ο βασιλιάς της μουσικής. Ο τζίρος της αγοράς του για φέτος εικάζεται πως θα αγγίξει τα $25,71 δισ. με τον κάθε χρήστη να ξοδεύει κατά μέσο όρο γύρω στα $28 ετησίως. Μέσα στην επόμενη διετία δε προβλέπεται πως θα ξεπεράσουμε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου επί πληρωμή χρηστών, με το Spotify να έχει τη μερίδα του λέοντος και τα Apple Music, Tencent Music (η δύναμη της Κίνας…), YouTube Music, SoundCloud και Amazon Music να ακολουθούν (αρκετά πιο πίσω έρχονται τα NetEase, Deezer και Pandora).

Ποιοι είναι όμως οι καλλιτέχνες που προκαλούν πάταγο; Εκείνοι που… πουλάνε δίσκους χωρίς σταματημό; Οι εποχές έχουν αλλάξει, όμως η λίστα των πωλήσεων ανά καλλιτέχνη από την IFPI, τον οργανισμό που εκπροσωπεί την παγκόσμια μουσικής βιομηχανία, αποτελεί σταθερή αξία. Καταγράφει τις φυσικές πωλήσεις, τα downloads και τα streams σε παγκόσμια κλίμακα, δίνοντάς μας τους καλλιτέχνες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Τι θα ‘λεγες να δούμε το top 10 για το 2022;

  1. Taylor Swift
  2. BTS
  3. Drake
  4. Bad Bunny
  5. The Weeknd
  6. SEVENTEEN
  7. Stray Kids
  8. Harry Styles
  9. Jay Chou
  10. Ed Sheeran

Θυμίζουμε ότι πέρυσι την πρώτη θέση είχαν κατακτήσει οι BTS με την Taylor Swift να έρχεται δεύτερη και την Adele να κλείνει την τριάδα.