Το Google Fitbit εντοπίζει πλέον την κολπική μαρμαρυγή

2 έτη πριν
Google Fitbit

Σπουδαία νέα για τους χρήστες της πλατφόρμας της Fitbit, καθώς η Google, ιδιοκτήτριά της, ανακοίνωσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό των χρηστών χωρίς διαλείμματα. Αυτό γίνεται με χρήση ενός νέου αλγορίθμου φωτοπληθυσμογραφίας (PPG εν συντομία) ο οποίος μάλιστα πέρασε τους ελέγχους και πήρε την έγκριση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Χάρη σε αυτόν τον αλγόριθμο, οι συσκευές της Fitbit θα είναι πλέον σε θέση να εντοπίζουν την κολπική μαρμαρυγή, έναν τύπο καρδιακής αρρυθμίας (ο συχνότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αφού υπολογίζεται ότι επηρεάζει πάνω από 33 εκατ. ανθρώπους ανά τον κόσμο).

Η λειτουργία συνεχούς παρακολούθησης του καρδιακού παλμού είναι αυτό που λέμε παθητική (εν αντιθέσει π.χ. με την πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος για την οποία πρέπει να δοθεί εντολή από τον χρήστη). Γίνεται δηλαδή χωρίς εκείνος να πρέπει να κάνει κάτι, ενώ ξεκουράζεται ή κοιμάται. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη αυτονομία που παραδοσιακά επιτυγχάνουν τα προϊόντα της Fitbit, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως όσο περισσότερο φορά το wearable του, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η λειτουργία του εν λόγω αλγορίθμου. Τα ευρήματά του θα προβάλλονται με τη μορφή Irregular Heart Rhythm Notifications, μίας νέας μορφής ειδοποιήσεων.

Για να αποδείξουν στην FDA την ορθή λειτουργία της νέας τους λειτουργίας, Google και Fitbit διενέργησαν μία μελέτη με τη συμμετοχή 455.699 ανθρώπων, στο πλαίσιο της οποίας ο αλγόριθμος PPG ήταν σε θέση να αναγνωρίσει επιτυχώς την κολπική μαρμαρυγή σε ποσοστό 98%. Αν και δεν έχουμε ημερομηνία επίσημου λανσαρίσματος, η Google ανέφερε πως ο αλγόριθμος PPG και τα Irregular Heart Rhythm Notifications θα κάνουν την εμφάνισή τους σε μία ευρεία γκάμα συσκευών (κάποιες ήδη υπάρχουσες, κάποιες νέες) σύντομα. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος, τέτοια δυνατότητα μπορούσε να υπερηφανεύεται πως διαθέτει μόνο το Apple Watch (από την 4η γενιά κι έπειτα).