Η APPLE δοκιμάζει εφαρμογή για την παρακολούθηση του προδιαβήτη

1 εβδομάδα πριν
APPLE watch

Σημαντικά βήματα στην παρακολούθηση του σακχάρου πραγματοποιεί η APPLE, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, η εταιρεία δοκίμασε μια εφαρμογή που βοηθά άτομα με προδιαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους.

Η προσπάθεια της APPLE εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης που διαρκεί περίπου 15 χρόνια, με στόχο τη μη επεμβατική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με εσωτερικές πηγές της APPLE, η πιλοτική εφαρμογή απαιτούσε από τους εργαζομένους να επιβεβαιώσουν την προδιαβητική τους κατάσταση μέσω εξέτασης αίματος και στη συνέχεια να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου τους χρησιμοποιώντας διάφορες διαθέσιμες συσκευές στην αγορά.

Ο προδιαβήτης αποτελεί μια μεταβολική κατάσταση όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για το διαβήτη, ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί μέσω παρεμβάσεων στη διατροφή και την άσκηση. Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούσαν να παρατηρήσουν πώς οι διαφορετικές διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου.

Η αγορά της παρακολούθησης μεταβολικής υγείας παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Οι εταιρείες DEXCOM και ABBOTT κυκλοφόρησαν πρόσφατα συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) χωρίς συνταγή, απευθυνόμενες σε προδιαβητικούς, μη διαβητικούς και διαβητικούς τύπου 2 που δεν χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Παράλληλα, νεοφυείς εταιρείες όπως οι NUTRISENSE και LEVELS αξιοποιούν δεδομένα CGM για να βοηθήσουν τους χρήστες στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Παρότι η APPLE έχει προσωρινά διακόψει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμογής για να επικεντρωθεί σε άλλες λειτουργίες υγείας, τα ευρήματα ενδέχεται να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές τεχνολογικές προσφορές. Η εταιρεία έχει ήδη αυξήσει τις ενσωματώσεις τρίτων κατασκευαστών CGM στις συσκευές της όπως το APPLE Watch, αποφεύγοντας παράλληλα την ανάπτυξη εγγενούς καταγραφής τροφίμων.

Μια πιλοτική δοκιμή αποκάλυψε πως γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου, ενώ ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνη μπορεί να μετριάσει αυτή την αύξηση.