Η APPLE γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Προσβασιμότητας με σημαντικές αναβαθμίσεις σε iPhone και iPad

3 μήνες πριν
apple accessibility

Η APPLE ανακοίνωσε μια σειρά από καινοτόμες λειτουργίες προσβασιμότητας για τα iPad και iPhone, με στόχο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αναγκών και να διευκολύνει τους χρήστες να αξιοποιούν τις συσκευές τους με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο. Η ανακοίνωση έγινε ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Προσβασιμότητας, που εορτάστηκε πρόσφατα.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες προσθήκες είναι η υποστήριξη της τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων του ματιού (eye-tracking) χωρίς την ανάγκη επιπλέον εξοπλισμού ή αξεσουάρ. Αυτή η ενσωματωμένη λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να πλοηγούνται στις εφαρμογές χρησιμοποιώντας την μπροστινή κάμερα της συσκευής. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η συσκευή μπορεί να κατανοήσει πού εστιάζει το βλέμμα του χρήστη και ποια ενέργεια σκοπεύει να πραγματοποιήσει, όπως το σύρσιμο ή το πάτημα στην οθόνη. Επιπλέον, το Dwell Control επιτρέπει την επιλογή ενός στοιχείου όταν το βλέμμα του χρήστη παραμένει σταθερό πάνω του.

Μια άλλη χρήσιμη προσθήκη είναι οι φωνητικές συντομεύσεις (Vocal Shortcuts), που επεκτείνουν το υπάρχον φωνητικό σύστημα ελέγχου της APPLE. Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν διάφορους ήχους ή λέξεις ως συντομεύσεις για την εκκίνηση εφαρμογών, ακόμη και με απλές εκφράσεις όπως "Α!". Η APPLE ανέπτυξε επίσης τη λειτουργία εντοπισμού ατυπικής ομιλίας (Listen for Atypical Speech), η οποία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για την αναγνώριση ιδιαίτερων φωνητικών μοτίβων, διευκολύνοντας τους χρήστες με διαταραχές ομιλίας που οφείλονται σε παθήσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση, η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Για τους χρήστες με προβλήματα ακοής, η λειτουργία Music Haptics προσφέρει μια νέα μουσική εμπειρία μέσω μιας σειράς κινήσεων, υφών και δονήσεων. Αυτή η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη και ως API, επιτρέποντας στους δημιουργούς μουσικών εφαρμογών να προσφέρουν στους χρήστες έναν εναλλακτικό τρόπο αντίληψης και βίωσης των ήχων.

Επιπλέον, η APPLE παρουσίασε μια νέα λειτουργία για την αντιμετώπιση της ναυτίας στα αυτοκίνητα. Αντί της προβολής σταθερού περιεχομένου, που μπορεί να προκαλέσει ζάλη, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία Vehicle Motion Cues, η οποία εμφανίζει κινούμενες κουκίδες στα άκρα της οθόνης που ταλαντεύονται και μετατοπίζονται ανάλογα με την κατεύθυνση της κίνησης.

Το CarPlay εμπλουτίζεται με νέες δυνατότητες, όπως ο φωνητικός έλεγχος και ειδικά φίλτρα για χρήστες με αχρωματοψία, που προσφέρουν εντονότερες και μεγαλύτερες γραμματοσειρές. Επιπλέον, η λειτουργία αναγνώρισης ήχου επιτρέπει στους κωφούς ή βαρήκοους χρήστες να ειδοποιούνται όταν ακούγονται κόρνες αυτοκινήτων και σειρήνες.

Τέλος, η APPLE ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία προσβασιμότητας για το visionOS, η οποία θα επιτρέπει τη δημιουργία υποτίτλων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων FaceTime.