Η GOOGLE αναπτύσσει μέτρα κατά της παρακολούθησης για το AirTag και άλλους Bluetooth trackers

8 μήνες πριν
google tag tracker

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των χρηστών, η GOOGLE ανακοίνωσε μια ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android που θα προειδοποιεί τους χρήστες όταν ένας άγνωστος ανιχνευτής Bluetooth βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη συσκευή τους. Η νέα λειτουργία, η οποία έρχεται ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση θέσης και την παρακολούθηση, θα στοχεύει ιδιαίτερα σε δημοφιλείς ανιχνευτές όπως το AirTag της APPLE.

Με την άνοδο των συσκευών εντοπισμού με δυνατότητα Bluetooth, όπως το AirTag, το Tile και άλλα, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που δείχνουν ότι αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται κακόβουλα για την παρακολούθηση των κινήσεων ανυποψίαστων ατόμων. Σε απάντηση, η τελευταία ενημέρωση του Android θα ειδοποιεί προληπτικά τους χρήστες εάν εντοπιστεί κοντά στο τηλέφωνο ή το tablet τους ένα Bluetooth tracker που δεν είναι συνδεδεμένο με το λογαριασμό τους.

Το σύστημα προειδοποίησης έχει ως στόχο να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στους χρήστες και να αποτρέψει πιθανή παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Όταν ανιχνεύεται ένας ξένος ανιχνευτής Bluetooth, το Android θα εμφανίζει μια ειδοποίηση, προειδοποιώντας τον χρήστη ότι μια άγνωστη συσκευή εντοπισμού ταξιδεύει μαζί του. Αυτή η ειδοποίηση θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την εγγύτητα της συσκευής και μια προτροπή για την απενεργοποίηση της σύνδεσης Bluetooth, εάν ο χρήστης υποψιάζεται οποιαδήποτε κακόβουλη πρόθεση.

Αν και η νέα λειτουργία θα είναι συμβατή με διάφορες συσκευές εντοπισμού Bluetooth, η κύρια εστίαση είναι στην αντιμετώπιση του ζητήματος των "ανεπιθύμητων" AirTags, τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από την κυκλοφορία τους. Το AirTag της APPLE, που προορίζεται ως ένας χρήσιμος τρόπος εντοπισμού χαμένων αντικειμένων, έχει αντιμετωπίσει κριτική για την πιθανή κατάχρησή του από άτομα με κακόβουλη πρόθεση.

Η APPLE έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένα μέτρα κατά της παρακολούθησης για το AirTag, όπως η εισαγωγή ειδοποιήσεων για τους χρήστες όταν ένα άγνωστο AirTag φαίνεται να ταξιδεύει επίμονα μαζί τους. Παρ' όλα αυτά, η διαπλατφορμική προσέγγιση από το Android είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια των χρηστών, δεδομένης της επικράτησης των συσκευών Android σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από την προστασία των χρηστών από πιθανές προσπάθειες εντοπισμού, η ενημέρωση Android περιλαμβάνει επίσης μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν το περιβάλλον τους για συσκευές Bluetooth που στέλνουν ενεργά σήματα εντοπισμού. Αυτή η προληπτική σάρωση, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω των ρυθμίσεων του Android, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επαγρυπνούν για το περιβάλλον τους και να εντοπίζουν τυχόν μη εξουσιοδοτημένες προσπάθειες εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο.

Η εισαγωγή αυτού του συστήματος προειδοποίησης και της λειτουργίας σάρωσης αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης έμφασης στην ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των δεδομένων στον κλάδο της τεχνολογίας. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις ανησυχίες που περιβάλλουν την πιθανή κατάχρησή της. Λαμβάνοντας προληπτική στάση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η GOOGLE (σε συνεργασία με την APPLE) στοχεύουν στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των χρηστών και στην παροχή μιας ασφαλέστερης ψηφιακής εμπειρίας για τους χρήστες του Android.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και των νόμιμων εφαρμογών εντοπισμού. Οι ανιχνευτές Bluetooth έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία για τον εντοπισμό χαμένων αντικειμένων και χρησιμοποιούνται από πολλούς για νόμιμους σκοπούς. Η ενημέρωση του Android θα κάνει διάκριση μεταξύ των εξουσιοδοτημένων Bluetooth trackers που συνδέονται με το λογαριασμό ενός χρήστη και τυχόν άγνωστων συσκευών, αποτρέποντας τις περιττές ειδοποιήσεις για προσωπικές λύσεις εντοπισμού.