Η GOOGLE σχεδιάζει να αποτρέψει την απώλεια ακοής με τη νέα λειτουργία του Android 14

7 μήνες πριν
Android 14 new hearing feature

Το Android 14 θα περιλαμβάνει μια νέα λειτουργία για την προστασία της ακοής από δυνατούς ήχους όταν χρησιμοποιείς ακουστικά. Η λειτουργία, που θα ονομάζεται στα αγγλικά "headphone loud sound alert", θα σε ειδοποιεί όταν ακούς μουσική σε μη ασφαλή επίπεδα έντασης για πολύ ώρα. Η λειτουργία ακολουθεί τις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC), η οποία υιοθέτησε το πρότυπο ασφαλείας IEC 62368-1 για συσκευές ήχου/βίντεο που πωλούνται στην ΕΕ.

Η λειτουργία λειτουργεί με τον υπολογισμό της "υπολογισμένης δόσης ήχου" (CSD) του ηχητικού σήματος, η οποία είναι ένα μέτρο του πόσο δυνατός και δυνητικά επιβλαβής είναι ο ήχος. Η CSD βασίζεται σε μια ανάλυση του ηχητικού σήματος που εξαρτάται από τη συχνότητα και το επίπεδο έντασης που εφαρμόζεται σε αυτό. Η CSD ενσωματώνεται στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου για να προκύψει η έκθεση στη δόση σε ένα κυλιόμενο παράθυρο 7 ημερών.

Το Android 14 θα εμφανίζει διάφορες προειδοποιήσεις όταν το CSD φτάνει σε ορισμένα όρια. Υπάρχουν προειδοποιήσεις για "στιγμιαία έκθεση" όταν η στάθμη του ήχου είναι πάνω από 100 dB και για "1X", "2X", "3X", "4X" και "5X" το CSD που μπορείς να ακούσεις με ασφάλεια σε μια εβδομάδα μέσω ακουστικών. Οι προειδοποιήσεις θα εμφανίζονται ως ειδοποιήσεις που θα αναγράφουν "η ένταση του ήχου μειώθηκε σε ασφαλέστερο επίπεδο" και θα εξηγούν τον λόγο της προειδοποίησης. Εάν αγνοήσεις τις προειδοποιήσεις, το Android θα μειώσει το επίπεδο εξόδου της έντασης ήχου κάτω από τα 85 dB.

Η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή μόνο για συσκευές που πωλούνται στην ΕΕ, αλλά οι χρήστες θα μπορούν να την ενεργοποιήσουν χειροκίνητα αν ζουν σε άλλες περιοχές. Η λειτουργία λειτουργεί μόνο για ενσύρματα ακουστικά, όχι για ακουστικά Bluetooth, καθώς το πραγματικό επίπεδο ήχου των συσκευών Bluetooth μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα από τη συσκευή Android.

Η λειτουργία αναφέρθηκε στο GOOGLE I/O 2023 κατά τη διάρκεια της συνεδρίας "What's new in Android Accessibility" και εξηγήθηκε λεπτομερέστερα στην τελευταία έκδοση του πηγαίου κώδικα της GOOGLE. Η λειτουργία είναι πιο εξελιγμένη και διαφέρει από την υπάρχουσα λειτουργία ασφαλούς ορίου έντασης ήχου των μέσων ενημέρωσης που σε προειδοποιεί όταν προσπαθείς να αυξήσεις την ένταση του ήχου πάνω από ένα σταθερό επίπεδο.

Η τελική έκδοση του Android 14 αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, ενώ σταδιακά θα κάνει την εμφάνισή του και σε smartphones που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα κάθε κατασκευαστή.