Η MEDIATEK ανακοίνωσε το Dimensity Auto Cockpit με γραφικά και δυνατότητες AI από την NVIDIA

2 εβδομάδες πριν
Dimensity Auto Cockpit

Όταν πέρυσι κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες που ήθελαν την MEDIATEK να εργάζεται στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας γραφικών της NVIDIA στους επεξεργαστές της, οι περισσότεροι αναλυτές και δημοσιογράφοι δήλωσαν από απαισιόδοξοι έως συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εγκυρότητά τους, καθώς αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία του Jen-Hsun Huang θα «αδειοδοτούσε» τεχνολογία γραφικών σε τρίτους.

Τις προηγούμενες ωστόσο μέρες, τόσο οι φήμες όσο και οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν καθώς η Ταϊβανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα της πλατφόρμα Dimensity Auto Cockpit για εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία που περιλαμβάνουν την IP (Intellectual Property) γραφικών επόμενης γενιάς της NVIDIA, σηματοδοτώντας μία συμφωνία αδειοδότησης που χαρακτηρίζεται «ορόσημο» για τις δύο εταιρείες.

Η πλατφόρμα αποτελείται από μία σειρά νέας γενιάς SoCs (System-on-Chip) που βασίζονται σε πυρήνες Arm Cortex που κάνουν χρήση των τελευταίων συνόλων εντολών Armv καθώς και στην νέας γενιάς αρχιτεκτονικής γραφικών της NVIDIA που μπορεί να εκτελέσει φορτία εργασίας τεχνητής νοημοσύνης, όπως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Το σύστημα γραφικών NVIDIA RTX υποστηρίζει επίσης την τεχνική ακτινανίχνευσης (raytracing) σε πραγματικό χρόνο καθώς και την τεχνολογία αναβάθμισης της ποιότητας της εικόνας, DLSS 3. Τα νέα SoCs της MEDIATEK υποστηρίζονται επίσης από το αποδεδειγμένο Drive OS της NVIDIA, το οποίο βεβαίως είναι CUDA-enabled, επιτρέποντας στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αξιοποιήσουν το σύνολο της IP και του λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η «μηχανή» NVIDIA DLA, που αποτελεί έναν επιταχυντή μηχανικής εκμάθησης εκτελεί LLMs παρέχοντας δυνατότητες Generative AI στα νέα SoCs της MEDIATEK.

«Η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει την αυτοκινητοβιομηχανία κατά τον ίδιο τρόπο που έφερε την επανάσταση και στην αγορά κινητών τηλεφώνων με πιο εξατομικευμένες και διαισθητικές υπολογιστικές εμπειρίες» δήλωσε ο Jerry Yu, Corporate Senior Vice President και General Manager του CCM Business Group της MEDIATEK. «Το χαρτοφυλάκιο Dimensity Auto Cockpit θα εξαπολύσει ένα νέο κύμα ψυχαγωγίας με AI στα οχήματα και η ενοποιημένη πλατφόρμα υλικού και λογισμικού μας πρόκειται να διευκολύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κλιμακώσουν τις δυνατότητες AI σε ολόκληρη τη γκάμα (οχημάτων) τους».

Οι επεξεργαστές Dimensity Auto Cockpit CX-1, CY-1, CM-1 και CV-1 αποτελούν μονολιθικά SoCs που κατασκευάζονται στα 3 nm και ενσωματώνουν επιπλέον ISP πολλαπλών καμερών με υποστήριξη HDR για οχήματα που διαθέτουν κάμερες που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, εντός καμπίνας ή εξαιρετικά ευρυγώνιες (bird’s eye view) για πολυάριθμες εφαρμογές ασφαλείας, καθώς και πολλαπλούς DSPs ήχου που υποστηρίζουν τους πιο πρόσφατους φωνητικούς βοηθούς.

«Η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη και οι επιταχυνόμενη υπολογιστική αναδιαμορφώνουν το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο Ali Kani, Vice President του τμήματος Automotive της NVIDIA. «Τα νέα chipsets Dimensity Auto αξιοποιούν τις τεχνολογίες γραφικών και AI της NVIDIA, συμβάλλοντας στην παροχή φρέσκων, εντός οχήματος εμπειριών χρήσης, πρόσθετων δυνατοτήτων ασφάλειας και προστασίας και βελτιωμένων υπηρεσιών συνδεσιμότητας που εκτείνονται στο σύνολο του οχήματος» συμπλήρωσε.