Η MERCEDES φέρνει το ChatGPT στα αυτοκίνητά της

10 μήνες πριν
MERCEDES copkit

Η MERCEDES-BENZ συνεργάστηκε με τη MICROSOFT για να φέρει το ChatGPT, το δημοφιλές λογισμικό δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, στα αυτοκίνητά της, αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ChatGPT είναι ένα σύστημα που μπορεί να εμπλακεί σε ρεαλιστικό και φυσικό διάλογο με ανθρώπους, χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς μάθησης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Το σύστημα μπορεί να θυμάται το πλαίσιο της συνομιλίας, να χειρίζεται διαφορετικούς τύπους αιτημάτων και να αλληλεπιδρά με άλλες εφαρμογές.

Τα αυτοκίνητα της MERCEDES-BENZ διαθέτουν ήδη δυνατότητες φωνητικών εντολών που επιτρέπουν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τη φράση "Hey, Mercedes", ακολουθούμενη από μια σύντομη εντολή, για να ελέγχουν διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, την εύρεση ενός προορισμού ή την πραγματοποίηση μιας τηλεφωνικής κλήσης. Το ChatGPT θα βελτιώσει αυτές τις φωνητικές εντολές κάνοντάς τες πιο φυσικές και διασκεδαστικές, επιτρέποντας πρόσθετες λειτουργίες που μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με το αυτοκίνητο ή την οδήγηση. Για παράδειγμα, οι οδηγοί θα μπορούσαν να ζητήσουν μια γρήγορη συνταγή, μια πληροφορία ή μια πρόταση για ένα ταξίδι.

Η ενσωμάτωση του ChatGPT σε περίπου 900.000 αυτοκίνητα της Mercedes στις ΗΠΑ μπορεί επίσης να έχει πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες για την εκτέλεση εργασιών, όπως η πραγματοποίηση κρατήσεων σε εστιατόρια ή την αγορά εισιτηρίων κινηματογράφου, σύμφωνα με τη MICROSOFT. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί την κατανόηση και την παραγωγή φυσικής γλώσσας για να επικοινωνεί με αυτές τις εφαρμογές και να παρέχει σχετικές πληροφορίες στον χρήστη. Το σύστημα θα μαθαίνει επίσης από τα σχόλια και τις προτιμήσεις των χρηστών για να βελτιώνει την απόδοσή του με την πάροδο του χρόνου.

Οι ιδιοκτήτες της MERCEDES-BENZ στις Ηνωμένες Πολιτείες με το σύστημα "infortainment" MBUX μπορούν να δοκιμάσουν πρώτοι το σύστημα ChatGPT από τις 16 Ιουνίου χρησιμοποιώντας τη φωνητική εντολή "Hey Mercedes, I want to join the beta program". Το πρόγραμμα beta θα επιτρέψει στους χρήστες να δοκιμάσουν την ενσωμάτωση του ChatGPT και να παρέχουν σχόλια στη MERCEDES-BENZ και τη MICROSOFT σχετικά με την εμπειρία τους.

Η λειτουργία του ChatGPT βασίζεται στο GPT-3, ένα ισχυρό γλωσσικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από την OpenAI και μπορεί να παράγει συνεκτικά και ποικίλα κείμενα για διάφορα θέματα και τομείς. Το GPT-3 έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς στο Διαδίκτυο, όπως για τη συγγραφή δοκιμίων, την επιλογή μετοχών, τη δημιουργία chatbots, και μερικές φορές δίνει μη χρήσιμες ή ακατάλληλες απαντήσεις. Το ChatGPT είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση του GPT-3 που έχει εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένα σύνολα δεδομένων και έχει ρυθμιστεί για σενάρια συνομιλίας.

Η MERCEDES-BENZ δεν είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στα οχήματά της, καθώς και άλλες εταιρείες όπως η Tesla, η Ford, η Toyota και η Hyundai έχουν επίσης ενσωματώσει διάφορα χαρακτηριστικά και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα μοντέλα τους. Ωστόσο, η MERCEDES-BENZ ισχυρίζεται ότι το ChatGPT είναι το πιο προηγμένο και φυσικό σύστημα φωνητικού βοηθού στην αυτοκινητοβιομηχανία και ότι θα προσφέρει στους χρήστες μια μοναδική και εξατομικευμένη εμπειρία. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι το ChatGPT θα συμμορφώνεται με τα πρότυπα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας και ότι θα σέβεται τις επιλογές και τις προτιμήσεις των χρηστών.