Η NVIDIA παρουσιάζει τα Earth-2 API για ακριβέστερες προβλέψεις ακραίων καιρικών φαινομένων

3 εβδομάδες πριν
earth

Η NVIDIA παρουσίασε μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα cloud, τα Earth-2 API, με στόχο να βοηθήσει τους μετεωρολόγους και τους ειδικούς αναλυτές να δημιουργήσουν πιο σύνθετες και λεπτομερείς προσομοιώσεις του καιρού. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της NVIDIA GTC 2024, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων, που προκαλούν ζημιές ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Ο Τζένσεν Χουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA, τόνισε την ανησυχητική συχνότητα εμφάνισης πρωτοφανών ξηρασιών, σαρωτικών τυφώνων και πλημμυρών άνευ προηγουμένου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα Earth-2 cloud API θα βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία και στην έμπνευση για τη μετρίαση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την NVIDIA, τα νέα μοντέλα θα χρησιμοποιηθούν από κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Η Κεντρική Μετεωρολογική Διεύθυνση της Ταϊβάν, για παράδειγμα, σκοπεύει να αξιοποιήσει τη βελτιωμένη πρόβλεψη της πορείας των τυφώνων για την ταχύτερη απομάκρυνση των πολιτών από τις πληγείσες περιοχές.

Τα Earth-2 cloud API θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους για το desktop PC ή το laptop τους μέσω του DGX Cloud της NVIDIA, επιτρέποντας τη δημιουργία υψηλής ανάλυσης προσομοιώσεων. Η τεχνολογία βασίζεται στο νέο μοντέλο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης CorrDiff, το οποίο μπορεί να δημιουργεί εικόνες με 12,5 φορές υψηλότερη ανάλυση από τα υπάρχοντα αριθμητικά μοντέλα, με 1.000 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και 3.000 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Επιπλέον, το CorrDiff έχει τη δυνατότητα να διορθώνει αστοχίες προηγούμενων μοντέλων, συνδυάζοντας πολλαπλές πηγές πληροφοριών για τη δημιουργία πιο ακριβών και στοχευμένων μετεωρολογικών προβλέψεων.

Η NVIDIA φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την πρωτοποριακή τεχνολογία της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προσφέροντας εργαλεία που θα επιτρέψουν στους ειδικούς να προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των υποδομών. Με την εισαγωγή των Earth-2 API, η εταιρεία ελπίζει να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.