Η πρωτοποριακή τεχνολογία "WindWings" θα μπορούσε να κάνει τα φορτηγά πλοία πιο πράσινα

7 μήνες πριν
WindWings

Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου το 2,1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για μια πιο πράσινη τεχνολογία για τη μείωση αυτού του ποσοστού. Σε μια κομβική στιγμή για τον κλάδο, η ναυτιλιακή εταιρεία Cargill έχει εκσυγχρονίσει ένα φορτηγό πλοίο με τεράστια, ιστία με την ονομασία "WindWings" που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων.

Το πλοίο Pyxis Ocean πραγματοποιεί επί του παρόντος το παρθενικό του ταξίδι από την Κίνα στη Βραζιλία για να δοκιμάσει την τεχνολογία πριν από την πιθανή εφαρμογή της στην εμπορική ναυτιλία, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες. Τα ιστία ύψους 123 ποδιών είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για τις ανεμογεννήτριες για μέγιστη αντοχή, ενώ διπλώνουν όταν το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι και ανοίγουν όταν βρίσκεται στην ανοιχτή θάλασσα.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία BAR Technologies. Ο διευθύνων σύμβουλός της, John Cooper, δήλωσε ότι η Cargill τους προσέγγισε και τους ρώτησε αν θα μπορούσαν να εφεύρουν ένα σύστημα αιολικής πρόωσης για τα πλοία της. «Αναμφισβήτητα γνωρίζουν περισσότερα για τη ναυτιλία από την BAR Tech. Εμείς είμαστε οι τεχνικοί τύποι που ξέρουν πώς να εφευρίσκουν πράγματα και αυτή η συνεργασία ήταν πραγματικά, κορυφαία».

Σύμφωνα με την Cargill, η χρήση της αιολικής ενέργειας αντί της ενέργειας των μηχανών θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές ενός πλοίου κατά 30% κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σε ένα ταξίδι απεξάρτησης από τον άνθρακα, δεν είναι εύκολο, αλλά είναι συναρπαστικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Cargill, Jan Dieleman. «Στην Cargill έχουμε την ευθύνη να πρωτοστατήσουμε σε λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας και τις ανάγκες του πλανήτη».

Το WindWings project συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CHEK Horizon 2020 και προσφέρει μια λύση μετασκευής για την απαλλαγή των υφιστάμενων πλοίων από τον άνθρακα.

Οι επιδόσεις των WindWings στο Pyxis Ocean θα παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ενώ τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν τους μηχανικούς να βελτιώσουν τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τις επιδόσεις των ιστίων, προτού ενδεχομένως μεταφέρουν την τεχνολογία σε άλλα φορτηγά πλοία του κλάδου.