Η TESLA αναβάλλει την Αυγουστιάτικη παρουσίαση των ρομποταξί

1 μήνας πριν
tesla red logo

Ο Elon Musk επιβεβαίωσε την αναβολή της εκδήλωσης παρουσίασης του ρομποταξί της TESLA η οποία ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 8 Αυγούστου. Μέσω ανάρτησης στο X (πρώην Twitter), ο διευθύνων σύμβουλος εξήγησε ότι ζήτησε μια σημαντική αλλαγή στο μπροστινό μέρος του σχεδιασμού, ενώ ο επιπλέον χρόνος θα επιτρέψει την παρουσίαση πρόσθετων χαρακτηριστικών.

Η δήλωση του Musk φαίνεται να επιβεβαιώνει προηγούμενη αναφορά του Bloomberg, που υποστήριζε ότι η καθυστέρηση θα επέτρεπε στην TESLA να κατασκευάσει περισσότερα πρωτότυπα. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι η ομάδα σχεδιασμού είχε λάβει οδηγίες για επανασχεδιασμό ορισμένων στοιχείων του οχήματος.

Η αρχική ανακοίνωση για την παρουσίαση του ρομποταξί στις 8 Αυγούστου έγινε από τον Musk στις αρχές Απριλίου. Την ίδια ημέρα, το Reuters ανέφερε ότι η TESLA εγκατέλειπε τα σχέδια για ένα οικονομικό μοντέλο 25.000 δολαρίων, γνωστό ανεπίσημα ως Model 2, προς όφελος της ανάπτυξης του ρομποταξί με την ονομασία "Cybercab". Ο Musk κατηγόρησε το Reuters για ψευδείς ισχυρισμούς, χωρίς όμως να διευκρινίσει συγκεκριμένα σημεία διαφωνίας.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η TESLA προχώρησε σε περικοπές προσωπικού που ξεπέρασαν το 10% του εργατικού δυναμικού της, το οποίο τότε αριθμούσε πάνω από 140.000 άτομα. Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των απολύσεων, η εταιρεία απέλυσε δύο ανώτερα στελέχη. Ο Musk προειδοποίησε το προσωπικό για την ανάγκη αυστηρού ελέγχου του αριθμού των εργαζομένων και μείωσης του κόστους, υπονοώντας ότι ενώ ορισμένα μέλη της διοίκησης αντιμετώπιζαν σοβαρά την κατάσταση, οι περισσότεροι δεν το έκαναν.

Οι πρόσφατες εξελίξεις συμπίπτουν με μια περίοδο μειωμένης παραγωγής και παραδόσεων για την TESLA. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η εταιρεία παρέδωσε σχεδόν 7% λιγότερα οχήματα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ η παραγωγή του δεύτερου τριμήνου μειώθηκε κατά σχεδόν 15%.

Η αναβολή της παρουσίασης του ρομποταξί και οι αλλαγές στο σχεδιασμό του υποδηλώνουν τη σημασία που αποδίδει η TESLA στο συγκεκριμένο project, με τους μετόχους της να βρίσκονται εν αναμονή. Παράλληλα, οι περικοπές προσωπικού και η έμφαση στη μείωση του κόστους αντανακλούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.