Η TESLA θα δημιουργήσει έναν εικονικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας

1 έτος πριν
σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας TESLA

Η TESLA έλαβε έγκριση για τη δημιουργία ενός πιλοτικού δικτύου για δημιουργία ενός εικονικού δικτύου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (VPP) στην πολιτεία του Τέξας. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θα μπορέσει να ενώσει τους πελάτες που χρησιμοποιούν το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας της εταιρείας με την ονομασία Powerwall, προκειμένου αυτοί να παρέχουν υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού δικτύου στην πολιτεία και να αποζημιώνονται γι' αυτό.

Ένας εικονικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από κατανεμημένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας - όπως τα Powerwall της TESLA - που χρησιμοποιούνται από κοινού για την παροχή υπηρεσιών δικτύου και την αποφυγή της χρήσης ρυπογόνων και ακριβών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αιχμής. Οι χρήστες που διαθέτουν τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στο σπίτι τους, είναι σε θέση να αποθηκεύουν ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες που έχουν εγκατεστημένους, για τις προσωπικές τους ανάγκες.

Πέρυσι, η TESLA ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα VPP στην Καλιφόρνια, όπου οι ιδιοκτήτες Powerwall θα συμμετείχαν εθελοντικά χωρίς αποζημίωση για να αφήσουν το VPP να αντλήσει ενέργεια από τις μπαταρίες τους όταν το δίκτυο την χρειαζόταν. Αυτό βοήθησε την TESLA να αποδείξει τη χρησιμότητα ενός τέτοιου συστήματος.

Μετά το πιλοτικό πρόγραμμα, η TESLA και η PG&E (η ηλεκτρική εταιρεία που καλύπτει τη Βόρεια Καλιφόρνια) εγκαινίασαν τον Ιούνιο τον πρώτο επίσημο εικονικό σταθμό παραγωγής ενέργειας μέσω της εφαρμογής της TESLA.

Η νέα έκδοση του εικονικού σταθμού παραγωγής ενέργειας αποζημιώνει στην πραγματικότητα τους κατόχους Powerwall με 2 δολάρια ανά kWh που συνεισφέρουν στο δίκτυο κατά τη διάρκεια έκτακτων συμβάντων μείωσης του φορτίου. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών αναμένεται να λάβουν μεταξύ 10 και 60 δολαρίων ανά συμβάν.

Η TESLA προσπάθησε να δημιουργήσει φέτος ένα VPP στη νέα πολιτεία που μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία, όμως χρειάστηκε να αλλάξει ορισμένους κανόνες με τις τοπικές αρχές της αγοράς πριν το κάνει αυτό πραγματικότητα.

Τον Μάιο έγινε γνωστό ότι η TESLA ασκεί πιέσεις ώστε κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού με ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες να μπορεί να συμμετέχει στην αγορά ενέργειας του Τέξας.

Η εταιρεία ζητούσε αλλαγές στους κανόνες από το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT), έναν οργανισμό που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο του Τέξας, και που θα επέτρεπε στις ηλεκτρικές εταιρείες κοινής ωφέλειας με πελάτες με ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες πίσω από τον μετρητή -δηλαδή ανθρώπους με οικιακή ηλιακή ενέργεια- να υποβάλλουν προσφορές για την επιπλέον χωρητικότητα.

Στη συνέχεια η TESLA ξεκίνησε μια επίδειξη εικονικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας, προκειμένου να αποδείξει στην ERCOT την αξία που μπορούν να προσφέρουν οι VPP στο δίκτυο. Η επίδειξη έγινε διαθέσιμη μόνο σε 200 ιδιοκτήτες TESLA Powerwall στο βόρειο Τέξας, αλλά προφανώς, ήταν επιτυχής, επειδή η εταιρεία προχωρά τώρα σε ένα "πολιτειακό" VPP.