Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2024: Run the day

2 μήνες πριν
woman jumping on mountain

Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας πλησιάζει αποτελώντας την ιδανική ευκαιρία για όλους να δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Επαγγελματίες δρομείς, οικογένειες, λάτρεις της γυμναστικής και του αθλητισμού, μικροί και μεγάλοι που τρέχουν για διασκέδαση, ευεξία ή πρωταθλητισμό, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε ένα σπουδαίο event που διεξάγεται για 12η χρονιά στο κέντρο της Αθήνας. Σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες κι αν ανήκεις, όμως θα πρέπει να φροντίσεις να προετοιμαστείς κατάλληλα εν όψει της μεγάλης Κυριακής, κάνοντας την απαραίτητη προπόνηση και έχοντας προμηθευτεί τα απαραίτητα αξεσουάρ. Έλα να δούμε ορισμένα tips που θα σε βοηθήσουν να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ με τον τερματισμό!

Ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα προπόνησής σου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσεις εν όψει του Ημιμαραθωνίου, είναι να βρεις το κατάλληλο πρόγραμμα προετοιμασίας. Είτε πρόκειται για τον πρώτο σου τέτοιο αγώνα, είτε είσαι βετεράνος του είδους, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τη συγκεκριμένη ημέρα το σώμα σου θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την πρόκληση. Η προπόνησή σου θα πρέπει διαχειριστεί την ενέργειά σου με τέτοιο τρόπο ώστε να βρεθείς στο peak σου στο κατάλληλο timing, γι’ αυτό δώσε βάση στους χρόνους της και ακολούθησε το πρόγραμμά της ευλαβικά. Μην πέσεις στην παγίδα της αναβολής έστω και μίας προπόνησης και σε καμία περίπτωση μην υπερβάλλεις προσπαθώντας να γίνεις ο απόλυτος δρομέας σε μία μέρα.

Κυνήγησε μεθοδικά τον καλύτερο χρόνο

Με βάση το πρόγραμμά σου, οι χρόνοι σου μέρα τη μέρα ή έστω βδομάδα με τη βδομάδα θα αρχίσουν να μειώνονται. Αυτό από μόνο του, να ξέρεις, αποτελεί το υπέρτατο boost για την ψυχολογία σου και για τον λόγο αυτό σου προτείνουμε να εξοπλιστείς όσο το δυνατόν πιο άμεσα με ένα wearable της επιλογής σου. Το κατάλληλο smartwatch ή activity tracker θα γίνει ο καλύτερος personal trainer, καταγράφοντας με ακρίβεια κάθε σου προπόνηση και δίνοντάς σου τη δυνατότητα να έχεις εικόνα των χρόνων σου ανά πάσα στιγμή. Μια ματιά στο wearable σου αρκεί για να ξέρεις αν πρέπει να φορτσάρεις ή αν έχει έρθει η ώρα για ένα ελαφρύ χαλάρωμα πριν το επόμενο σετ, πάντα κυνηγώντας έναν χρόνο ένα «κλικ» πιο μικρό από τον χθεσινό.

Βρες έγκαιρα το ιδανικό ζευγάρι παπούτσια

Ελπίζουμε πως δε χρειάζεται να σου τονίσουμε τη σημασία των παπουτσιών. Μην περιμένεις όμως να βρεις τα κατάλληλα τη μέρα του αγώνα. Κάνε τις δοκιμές σου εγκαίρως, προκειμένου να βρεις το ζευγάρι που δεν εφαρμόζει απλώς καλά στο πόδι σου, αλλά σου παρέχει και άριστη στήριξη σε κάθε σου βήμα. Γενικώς βοηθά αν έχεις έναν κατασκευαστή που σε καλύπτει, όμως ζευγάρι από ζευγάρι διαφέρει ως προς τη φόρμα, τη σόλα και την αίσθηση και επειδή σε έναν Ημιμαραθώνιο οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά, μην αφήσεις τίποτα στην τύχη ή για την τελευταία στιγμή.

Δημιούργησε την τέλεια playlist

Το τρέξιμο είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη πνευματικά διαδικασία, ιδίως μάλιστα όταν μιλάμε για τα 21 χιλιόμετρα ενός Ημιμαραθωνίου. Για να ξεγελάσεις και να κρατήσεις απασχολημένο το μυαλό σου κατά τη διάρκεια του αγώνα, η μουσική είναι η λύση. Δημιούργησε μία playlist με αγαπημένα σου κομμάτια γεμάτα ένταση και ενέργεια που θα σε κρατήσουν σε εγρήγορση και θα σου δώσουν ρυθμό ενόσω τρέχεις. Με τη συνοδεία των αγαπημένων σου τραγουδιών (ή ακόμα και podcasts), να είσαι σίγουρος ότι θα καταπιείς τα χιλιόμετρα χωρίς να το καταλάβεις! Αν μάλιστα δώσεις βάση και στους χρόνους τους, μπορείς να έχεις εικόνα ακόμα και των επιδόσεών σου με βάση το κομμάτι που παίζει!

Και άκου τη στα ακουστικά που σε βολεύουν

Έφτιαξες την τέλεια playlist με τα κομμάτια που σε ανεβάζουν. Πώς θα την ακούσεις όμως; Τα ενσύρματα ακουστικά είναι εκτός κουβέντας (το να μπλέκεις με καλώδια ενώ προσπαθείς να βρεις ρυθμό, πίστεψέ μας, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο) οπότε θα προτιμήσεις κάποια ασύρματη λύση. Πρόσεξε όμως: όχι όποια κι όποια. Το σετ ακουστικών στο οποίο θα καταλήξεις οφείλει να εφαρμόζει άψογα στα αφτιά σου, προσφέροντας σταθερό κράτημα και μένοντας στη θέση του ακόμα κι όταν εσύ κινείσαι πάνω-κάτω. Το ultimate αξεσουάρ που δεν πρέπει να παραλείψεις λοιπόν είναι τα sport ακουστικά σου. Ευέλικτα και ανθεκτικά, μένουν πάντα στη θέση τους, σε βοηθούν να συγκεντρωθείς στο στόχο σου χωρίς αντιπερισπασμούς και σου δίνουν το απαραίτητο boost στη ψυχολογία σου για να συνεχίσεις. Μία που θα τα φορέσεις δηλαδή πριν την εκκίνηση και μία που θα τα βγάλεις με τον τερματισμό, εστιάζοντας στον αγώνα σου.

Απόφυγε τις εκπλήξεις

Μία απαιτητική δοκιμασία -είτε τρέχεις για ευχαρίστηση, είτε για πρωταθλητισμό, δεν έχει σημασία- όμως ο Ημιμαραθώνιος χρειάζεται σταθερότητα και ρουτίνα. Τα πάντα εξ άλλου είναι θέμα ισορροπίας και οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συνηθισμένα (από την προπόνηση και το ζέσταμα, μέχρι την ώρα που θα πας για ύπνο το προηγούμενο βράδυ και τα παπούτσια που θα φορέσεις στον αγώνα) μπορεί να κάνει τη ζημιά. Απόφυγε λοιπόν τις εκπλήξεις υιοθετώντας μία όσο το δυνατόν πιο σταθερή ρουτίνα, ιδίως όσο πλησιάζει η μεγάλη στιγμή. Μην αμελήσεις να ξεκουραστείς επαρκώς και να φας ένα πλούσιο μεν, ελαφρύ δε πρωινό που θα σου δώσει ενέργεια.

Μην ξεχάσεις την επίσκεψη στην τουαλέτα πριν τον αγώνα

Για το τέλος κάτι που ίσως να μην είχες σκεφτεί. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιες ανάγκες προκύπτουν μόνο όταν το σώμα μας δώσει τη σχετική εντολή, όμως κάνε μία προσπάθεια να επισκεφθείς την τουαλέτα πριν τον αγώνα. Αν μάλιστα έχεις συγκεκριμένο χρόνο που θες να κάνεις στον Ημιμαραθώνιο και ως εκ τούτου ακόμα και το παραμικρό χαμένο δευτερόλεπτο μετράει, το τελευταίο που θες είναι να σπαταλήσεις πολύτιμα λεπτά για μία αναγκαία στάση για τουαλέτα. Φάε το πρωινό σου όσο πιο νωρίς γίνεται ώστε να δώσεις στον οργανισμό σου τον χρόνο που απαιτεί η πέψη και κάνε την ανάγκη σου όσο πιο κοντά χρονικά γίνεται στην εκκίνηση.

Η τεχνολογία στο πλευρό σου για top επιδόσεις

Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε 2 tech αξεσουάρ που πρέπει να έχεις μαζί σου είναι το smartwatch/activity tracker σου και τα ακουστικά σου. Το μεν πρώτο είναι ο σύμβουλός σου κατά την προπόνηση, πριν-κατά τη διάρκεια-μετά τον αγώνα, καταγράφει τα πάντα και λεπτομερώς και σε βοηθάει να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το GARMIN Forerunner 55 με μεγάλο αυτονομία και προηγμένες λειτουργίες για το τρέξιμό σου. Όσον αφορά τα ακουστικά σου, ιδανικές λύσεις είναι τα CREATIVE Outlier Free με τεχνολογία Bone Conduction και τα JBL Soundgear Sense με ρυθμιζόμενα άγκιστρα και αποσπώμενο neckband. Αμφότερα έχουν open ear σχεδιασμό και προστασία από νερό και σκόνη για να ακούς τη μουσική σου χωρίς να χάνεις την επαφή με τους ήχους του περιβάλλοντος ακόμα και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες.

Να θυμάσαι: είτε συμμετάσχεις στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2024 για διασκέδαση, ευεξία ή πρωταθλητισμό, ο στόχος που βάζεις κάθε φορά δουλεύεται στην προετοιμασία που θα κάνεις. Δώσε τη σημασία που χρειάζεται και θα σπάσεις σίγουρα το προσωπικό σου ρεκόρ!