Μια νέα δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας έχει κυκλοφορήσει για να βοηθήσει άτομα με άγχος ομιλίας να εξασκηθούν μπροστά σε χιλιάδες εικονικούς θεατές. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από τον Δρ. Κρις Μακντόναλντ, ιδρυτή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Εμβύθισης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Σύμφωνα με τον Δρ. Μακντόναλντ, η προσέγγιση αποτελεί μια προσπάθεια να μειωθούν οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής ή το υψηλό κόστος που συχνά αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν αναζητούν βοήθεια για το άγχος ομιλίας.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποια μορφή άγχους ομιλίας, αλλά πολύ λίγοι έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Αυτό που προσπαθούσα να κάνω με αυτό το έργο είναι να διορθώσω αυτά τα εμπόδια", δήλωσε ο ίδιος.
Η πλατφόρμα Virtual Reality Public Speaking χρησιμοποιεί θεραπεία έκθεσης – την ιδέα ότι η αντιμετώπιση των φόβων μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή τους – σε συνδυασμό με αναπνευστικές ασκήσεις και κινήσεις των ματιών που βοηθούν στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και την καταστολή της αντίδρασης φόβου.
Οι χρήστες της τεχνολογίας μπορούν να εξασκηθούν στην ομιλία σε διάφορα εικονικά περιβάλλοντα, από μια άδεια αίθουσα διδασκαλίας ή μικρά ακροατήρια με φωτορεαλιστικές φιγούρες που χασμουριούνται και ξύνονται, μέχρι ένα στάδιο με 10.000 θεατές. Υπάρχει επίσης η επιλογή προσθήκης περισπασμών όπως φλας καμερών και δυνατοί θόρυβοι.
Ο Μακντόναλντ χαρακτήρισε το τελευταίο ως παράδειγμα "θεραπείας υπερέκθεσης".
"Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι θα τους δώσει επιπλέον ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα – μπορείτε να το σκεφτείτε ως το ψυχολογικό ισοδύναμο της προπόνησης με βάρη ή του τρεξίματος με βάρη ή σε μεγάλα υψόμετρα", εξήγησε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως στη συνέχεια η παρουσίαση σε ένα μικρότερο πραγματικό κοινό θα φαίνεται σαν "υποβάθμιση" σε σύγκριση.
Η πλατφόρμα, η οποία ενσωματώνει εκπαιδευτικό υλικό, μηχανισμούς ανατροφοδότησης και σενάρια όπως συνεντεύξεις εργασίας, λειτουργεί τόσο σε λειτουργικά συστήματα Android όσο και iOS και είναι προσβάσιμη μέσω φορητού υπολογιστή, συσκευής VR ή smartphone που μπορεί να τοποθετηθεί σε οικονομική βάση.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Μακντόναλντ στο περιοδικό Frontiers in Virtual Reality υποδεικνύει ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να είναι επωφελής. Η έρευνα περιελάμβανε 29 εφήβους από την Κίνα, οι οποίοι παρακολούθησαν μια συνεδρία 30 λεπτών όπου εναλλάσσονταν μεταξύ της χρήσης του συστήματος VR και της εξάσκησης σε μια απλή αναπνευστική άσκηση. Στη συνέχεια παρουσίασαν ένα προετοιμασμένο σενάριο ενός λεπτού στα αγγλικά σε 34 άτομα στην πραγματική ζωή.
Το ποσοστό των μαθητών που δήλωσαν ότι είχαν άγχος για τις δημόσιες ομιλίες μειώθηκε από 65% πριν από το πείραμα σε 20% μετά τις παρουσιάσεις, ενώ το ποσοστό που αυτοπεριγράφονταν ως σίγουροι αυξήθηκε από 31% σε 79%.
Ωστόσο, ειδικοί που δεν συμμετείχαν στο έργο επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα. Ο Δρ. Ματέο Τσέλα, ψυχολόγος και επικεφαλής του εργαστηρίου εικονικής πραγματικότητας στο King's College του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος η υπερέκθεση να ενισχύσει την αποφυγή δημόσιας ομιλίας από τους ανθρώπους, και ότι απαιτούνται αυστηρές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την αξιολόγηση του συστήματος.
Ο Δρ. Κιμ Σμόλμαν του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ πρόσθεσε επίσης ότι απαιτείται περισσότερη εργασία για την αξιολόγηση του πραγματικού αντίκτυπου της τεχνολογίας, του τρόπου χρήσης της, και των πιθανών ακούσιων επιπτώσεων.
Η εικονική πραγματικότητα έρχεται να καταπολεμήσει το άγχος δημόσιας ομιλίας
