Καθαρός αέρας στο σπίτι μέσω γενετικά τροποποιημένων φυτών

1 έτος πριν
plant

Μία αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα μέθοδο καθαρισμού του αέρα ανέπτυξε η Neoplants. Πρόκειται για μία startup εταιρεία με βάση τη Γαλλία η οποία ασχολείται με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τους ρύπους από τον αέρα σε εσωτερικούς χώρους όπως π.χ. το σπίτι.

Σύμφωνα με τη Neoplants, οι ιονιστές αέρα που κυκλοφορούν στην αγορά, εστιάζουν στα αιωρούμενα σωματίδια, δίχως να είναι σε θέση να περιορίσουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις (volatile organic compounds ή VOC), μία ομάδα άχρωμων και άοσμων κατά κύριο λόγο υγρών και αερίων. Αντίθετα, τα φυτά της γαλλικής εταιρείας με πρώτο το Neo P1 δίνουν βάση σε δύο κατηγορίες VOC: τη φορμαλδεΰδη (HCHO) και το λεγόμενο BTEX (μείγμα που περιλαμβάνει βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλιο). Αυτά προέρχονται από εξωγενείς πηγές ρύπων και κατασκευαστικά υλικά όπως χρώματα, επικαλύψεις και λοιπά χημικά υλικά.

«Τα φυτά μας μπορούν να αιχμαλωτίσουν τα τέσσερα βασικά στοιχεία που μολύνουν τον αέρα στο σπίτι, μετατρέποντάς τα σε φυτική ύλη», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Lionel Mora, συνιδρυτής και CEO της Neoplants. Το Neo P1 που έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης (η Neoplants συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους $20 εκατ. από τις True Ventures, Heartcore, Entrepreneur First, Collaborative Fund και άλλους angel investors) είναι γενετικά τροποποιημένο σε επίπεδο DNA έτσι ώστε να μεταβολίζει τους αεριογόνους ρύπους και να παράγει νέα ένζυμα (π.χ. μετατρέπει τη φορμαλδεΰδη σε φρουκτόζη). Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί από τον κάτοχο του φυτού τίποτε περισσότερο από την τακτική προσθήκη βακτηρίων σε αυτό με τη μορφή σταγόνων.

Οι προπαραγγελίες για το Neo P1 θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τη Neoplants να συνεργάζεται με εταιρείες καλλιεργειών ώστε να καλύψει τη ζήτηση. Το κόστος του φυτού με την ειδική γλάστρα και προμήθειες βακτηρίων τριών μηνών θα στοιχίζει περί τα $179.