Το MICROSOFT Teams προσθέτει δυνατότητα προβολής της νοηματικής γλώσσας

1 έτος πριν
MICROSOFT Teams

Η MICROSOFT διευκολύνει τους χρήστες της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Teams, να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα μέσω μιας νέας λειτουργίας που ονομάζεται "Προβολή νοηματικής γλώσσας".

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να δίνουν προτεραιότητα στα βίντεο έως και δύο άλλων συμμετεχόντων-νοηματιστών, ώστε να παραμένουν ορατά και σε σταθερή θέση καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης.

Σε μια ανάρτηση στο επίσημο blog, ο Chris Sano, Αρχιτέκτονας Προσβασιμότητας του MICROSOFT Teams, δήλωσε ότι η λειτουργία είναι ένα «πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αρκετών αιτημάτων από την κοινότητα των κωφών και των βαρήκοων».  Όπως το pinning και τα live captions, η λειτουργία δεν επηρεάζει το τι βλέπουν οι άλλοι στη σύσκεψη, ενώ κατά τη λειτουργία τα βίντεο των καθορισμένων ατόμων παραμένουν ορατά αν η σχετική λειτουργία είναι ενεργοποιημένη. Η προβολή της νοηματικής γλώσσας επιτρέπει επίσης στους συμμετέχοντες να “καρφιτσώνονται” ή να προβάλλονται χωρίς να παρεμβαίνουν ή να κρύβουν τον διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας που συμμετέχει εκείνη τη στιγμή στο meeting.

Η λειτουργία διασφαλίζει ότι το βίντεο του νοηματιστή που έχει προτεραιότητα παραμένει σε υψηλή ποιότητα και σε μεγαλύτερο μέγεθος από τα υπόλοιπα βίντεο των μη καθορισμένων συμμετεχόντων στο meeting. Το ίδιο ισχύει ακόμη και όταν κάποιος μοιράζεται περιεχόμενο (κάποια slides για παράδειγμα) στη σύσκεψη ή μοιράζεται την οθόνη του, για παράδειγμα.

Με την κίνηση αυτή της MICROSOFT, οι χρήστες δεν θα χρειάζεται πλέον να επιλέγουν τις ρυθμίσεις σε κάθε σύσκεψη: σε ένα νέο παράθυρο προσβασιμότητας στο μενού ρυθμίσεων, η προβολή της νοηματικής γλώσσας μπορεί να ενεργοποιηθεί από προεπιλογή σε όλες τις συσκέψεις. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσδιορίσουν εκ των προτέρων ένα σύνολο προτιμώμενων νοηματιστών που είναι τακτικοί διερμηνείς, έτσι ώστε και να ορίσουν τις λεζάντες (live captions) ως προεπιλογή σε όλα τα meetings.

Η προβολή της νοηματικής γλώσσας και του νέου παράθυρου προσβασιμότητας είναι επί του παρόντος διαθέσιμα για δοκιμή στη δημόσια δοκιμαστική έκδοση του MICROSOFT Teams. Η MICROSOFT δήλωσε ότι και οι δύο λειτουργίες θα κυκλοφορήσουν στις επόμενες εβδομάδες για εταιρικούς πελάτες αλλά και στη web έκδοση του Teams.

Τον Σεπτέμβριο το Zoom ενημέρωσε επίσης τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας της ομώνυμης εφαρμογής για κωφούς και βαρήκοους χρήστες. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους οικοδεσπότες ενός meeting και διαδικτυακών σεμιναρίων να ορίζουν πολλούς συμμετέχοντες ως διερμηνείς καναλιών νοηματικής γλώσσας ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ποια διερμηνεία νοηματικής γλώσσας θα δουν.