Μπαμπά κοίτα: Η Γιορτή του Πατέρα στον ΓΕΡΜΑΝΟ

10 μήνες πριν
father with child on his shoulders

Είναι πάντα εκεί για ‘σένα. Νοιάζεται, ενδιαφέρεται, ζει και αγωνιά μαζί σου. Φροντίζει ώστε να μη σου λείψει τίποτα από την πρώτη μέρα της ζωής σου -θυσιάζοντας συχνά πτυχές της δικής του. Έτοιμος να σε στηρίξει ανιδιοτελώς, να σε υπερασπιστεί απέναντι σε όλους και σε όλα και να σου σταθεί όποτε τον χρειάζεσαι. Έστω κι αν η μόνη ερώτηση που θα καταλήξεις να του κάνεις είναι… «μπαμπά, που είναι η μαμά»; Η επιρροή του πατέρα σου στην προσωπικότητά σου είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι ίσως πιστεύεις και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή για να του πεις ένα «ευχαριστώ» στη Γιορτή του Πατέρα.

Φέτος ειδικά μπορείς να κάνεις μια φορά, έτσι, για αλλαγή, εσύ την υπέρβαση, εκπλήσσοντας τον μπαμπά σου με ένα σούπερ δώρο που σίγουρα δε θα περιμένει. Όποιο κι αν είναι το χόμπι, το ενδιαφέρον, η κλίση του τέλος πάντων, ένα είναι το σίγουρο: στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα βρεις το αυτό που του ταιριάζει! Από gadgets, wearables και εξοπλισμό smart home, μέχρι video games, ακουστικά, τηλεοράσεις ή το smartphone που είχε βάλει στο μάτι -και η λίστα δεν έχει τέλος. Πάντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με δυνατότητα εξόφλησης σε άτοκες δόσεις και έξτρα οφέλη!

Η Ημέρα ή Γιορτή του Πατέρα (θα τη δεις να αναφέρεται και με τους δύο τρόπους) αποτελεί τον ετήσιο εορτασμό του πατέρα και φέτος είναι στις 18 Ιουνίου 2023. Πρόκειται για μία κινητή εορτή που προκύπτει την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και γιορτάζεται σε πλήθος χωρών ανά τον κόσμο (σε κάποιες εξ αυτών μάλιστα όπως π.χ. την Εσθονία και τη Σαμόα, συνιστά κανονική αργία). Ο πρώτος εορτασμός της συνέβη σχεδόν… κατά λάθος το 1908, όταν η Grace Golden Clayton στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ διοργάνωσε μια γιορτή προς τιμή 210 πατέρων που σκοτώθηκαν λίγους μήνες πριν σε ένα ορυχείο στην ίδια πολιτεία.

Δυστυχώς για την ίδια τηv Clayton, η πρωτοβουλία της πέρασε απαρατήρητη με αποτέλεσμα να μην έχει συνέχεια. Αντίθετα, η έμπνευση της Ημέρας του Πατέρα πιστώθηκε στη Sonora Dodd από την Ουάσιγκτον που δύο χρόνια μετά αποφάσισε να τιμήσει τους βετεράνους πατέρες του Αμερικανικού Εμφυλίου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο δικός της. Η υιοθέτηση της εν λόγω ημέρας από το Κογκρέσο έγινε το 1966 με την υπογραφή του Lyndon Johnson, για να έρθει ο Richard Nixon, έξι χρόνια αργότερα επισημοποιώντας την ως μόνιμη εθνική γιορτή στις ΗΠΑ (χωρίς βέβαια να αποτελεί αργία).

Οι πιο κουλ μπαμπάδες

Fact: Ο κουλ μπαμπάς τους βάζει όλους κάτω! Πρόσεξε όμως, ε: εννοούμε τον πραγματικά κουλ, εκείνον που «πάνε» μέχρι κι οι κολλητοί σου, εκείνον που μιλάει την ίδια γλώσσα με ‘σένα κι όχι τίποτα… κρίντζι καταστάσεις. Δες εδώ μερικές περιπτώσεις (τι περιπτώσεις δηλαδή, περιπτωσάρες) κουλ μπαμπάδων που γνωρίσαμε μέσα απ’ τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και πες μας σε ποιον θα ‘θελες να μοιάσει ο δικός σου.

Homer Simpson (The Simpsons)

Ό,τι και να πεις για τον πατερφαμίλια Simpson θα ‘ναι λίγο. Γκαφατζής, τεμπέλης, μπαγαπόντης ολκής, σαφέστατα ένα όχι και τόσο καλό πρότυπο για κάθε πιτσιρίκι αλλά ταυτόχρονα ο άνθρωπος που ξέρει να περνά καλά, έστω κι έχει προηγουμένως σπείρει τον όλεθρο γύρω του. Ο γιόκας του, Bart, ίσως να έχει αντίθετη άποψη βέβαια αλλά μικρός είναι, θα μάθει…

Al Bundy (Married with Children)

Ναι, ξέρουμε τι θα σκέφτεσαι κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη στιγμή; «Μα τι το κουλ βρήκατε στον μονίμως βαριεστημένο σε βαθμό ξενερώματος και ταλαιπωρημένο απ’ τη ζωή, Al Bundy;» Κοίτα να δεις. Οι πιτσιρικάδες εμείς ναι, τον βλέπαμε και τον λυπόμασταν. Οι μεγαλύτεροι εμείς όμως, σαν να αρχίζουμε να τον καταλαβαίνουμε. Και μέσα στον χαμό που ζούμε πια, μη σου πούμε ότι ζηλεύουμε τη ζεν στάση του απέναντι στα πάντα.

Phil Dunphy (Modern Family)

Αν ψάχνεις για κουλ μπαμπά, δε θα βρεις καλύτερο από τον Phil Dunphy -το λέει κι ο ίδιος! Έστω κι αν οι προσπάθειές του να έρθει πιο κοντά με τα παιδιά του δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, σημασία έχει ότι προσπαθεί. Είναι ο τύπος που θέλει να τον βλέπουν σαν φίλο και όχι σαν γονέα και να σου πούμε κάτι; Του το δίνουμε. Έχει χιούμορ, του αρέσει η τεχνολογία, «ψήνεται» με sci-fi και role playing καταστάσεις και τείνει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο (όταν στην πραγματικότητα είναι πιο άδειο κι από άδειο).

Arthur Weasley (Harry Potter)

Η ήρεμη δύναμη. Ο Arthur Weasley είναι ο πατέρας που θα σου κλείσει πονηρά το μάτι όταν η μαμά αρχίζει να βάζει τις φωνές, εκείνος που θα σε βοηθήσει να ξεγλιστρήσεις από μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι, καλύπτοντάς σε για να γλιτώσεις την κατσάδα. Γιατί; Διότι μερικά χρόνια πριν, βρέθηκε κι αυτός στη θέση σου. Τόσο απλά!

Uncle Phil (The Fresh Prince of Bel-Air)

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν ο Will Smith αρχίσει να μοιράζει χαστούκια σε απ’ ευθείας μετάδοση, έπαιζε σε μια υπέροχη σειρά στην τηλεόραση που μας έμαθε κάτι τρομερά σημαντικό. Ο θείος Phil του θρυλικού Πρίγκιπα του Μπελ Αιρ, ήταν η ζωντανή -τηλεοπτική- απόδειξη ότι για τον ρόλο του πατέρα δεν απαιτείται απαραιτήτως συγγένεια πρώτου βαθμού ή ληξιαρχική πράξη. Είναι να το ‘χει ο άνθρωπος.

Daniel Hillard (Mrs. Doubtfire)

Η αγάπη ενός ευρηματικού πατέρα για τα παιδιά του βρίσκεται στον πυρήνα της Mrs. Doubtfire, μίας από τις καλύτερες ταινίες που πρωταγωνίστησε στην πλούσια καριέρα του ο μακαρίτης Robin Williams. Daniel Hillard λοιπόν. Ανώριμος; Ναι. Ανεύθυνος; 100%. Παιδί κι ο ίδιος; Ξεκάθαρα. Αλλά άνθρωπος που μεταμορφώνεται σε γκουβερνάντα για να είναι με τα παιδιά του, ακόμα και μετά το διαζύγιο με τη γυναίκα του; Ασυναγώνιστος…