Νέες έρευνες αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της σεμαγλουτίδης πέρα από τον διαβήτη

1 ημέρα πριν
diabetes measurement needle

Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν τη σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, ως πιθανό μέσο επιβράδυνσης της κυτταρικής γήρανσης. Ο καθηγητής Χάρλαν Κρούμχολτζ του Πανεπιστημίου του Γέιλ υπογραμμίζει τα εκτενή οφέλη της ουσίας, που ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες.

Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν τη δυνητική χρήση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προβλημάτων, αρθρίτιδας, Αλτσχάιμερ και καρκίνου. Ο καθηγητής Κρούμχολτζ εκφράζει την πεποίθηση ότι η βελτίωση της υγείας μέσω της σεμαγλουτίδης ενδέχεται να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Οι έρευνες, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δημοσιεύθηκαν σε διάφορα ιατρικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του Journal of the American College of Cardiology. Ο Κρούμχολτζ χαρακτηρίζει τα φάρμακα αυτά ως επαναστατικά για την περίθαλψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η δοκιμή Select παρακολούθησε πάνω από 17.600 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, για περισσότερα από τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες, που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι με καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά χωρίς διαβήτη, έλαβαν είτε σεμαγλουτίδη είτε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών προβλημάτων και Covid-19, στην ομάδα που έλαβε σεμαγλουτίδη. Επιπλέον, το φάρμακο φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ανεξαρτήτως φύλου και να βελτιώνει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο Δρ. Μπέντζαμιν Σκιρίκα του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ υπερβολικού βάρους και αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας, τονίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα τροποποίησης αυτού του κινδύνου μέσω θεραπειών με βάση τις ινκρετίνες, όπως η σεμαγλουτίδη.

Το φάρμακο, που κυκλοφορεί ως Wegovy για την παχυσαρκία και Ozempic για τον διαβήτη, είναι ένα συνταγογραφούμενο σκεύασμα που καταστέλλει την όρεξη. Λειτουργεί μιμούμενο την ορμόνη GLP-1, προκαλώντας αίσθημα κορεσμού.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρόκειται για γρήγορη λύση ή υποκατάστατο της σωστής διατροφής και άσκησης. Η χορήγησή του θα πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα.