Ο Elon Musk αποκαλύπτει τα πρωτότυπα Cybercab και Robovan της TESLA

5 ημέρες πριν
tesla Cybercab

Με τιμή κάτω των 30.000 δολαρίων, το νέο αυτόνομο ταξί της TESLA, το Cybercab, παρουσιάστηκε από τον Elon Musk σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι η παραγωγή του οχήματος ενδέχεται να ξεκινήσει το 2026.

Η εκδήλωση, η οποία καθυστέρησε δύο μήνες να πραγματοποιηθεί λόγω αλλαγών που ζήτησε ο Musk στο πρωτότυπο, έλαβε χώρα σε ένα στούντιο της Warner Bros. Discovery Inc. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφειλόταν σε τροποποιήσεις που απαίτησε ο ίδιος ο Musk στο σχεδιασμό του οχήματος.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Musk έφτασε στη σκηνή επιβαίνοντας σε ένα από τα πρωτότυπα Cybercab, ένα δίθυρο σεντάν. Παράλληλα, παρουσίασε και το Robovan, ένα φουτουριστικό όχημα-concept που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορεί να μεταφέρει έως και 20 άτομα ταυτόχρονα.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με τη διαθεσιμότητα του Cybercab, ο Musk παραδέχτηκε την τάση του να είναι υπεραισιόδοξος στα χρονοδιαγράμματα, δηλώνοντας: "Πιθανόν το 2026. Ας πούμε, πριν το 2027." Αξίζει να σημειωθεί ότι η TESLA έχει ιστορικό καθυστερήσεων στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που ανακοινώνει ο Musk για μελλοντικά προϊόντα.

Η παρουσίαση του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla δεν περιείχε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εταιρεία σχεδιάζει να εξελίξει το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης, γνωστό ως Full Self-Driving, ώστε να μην απαιτείται πλέον η επίβλεψη από τον οδηγό. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι η TESLA αναμένει αυτή η δυνατότητα να είναι διαθέσιμη για τους κατόχους των Model 3 και Model Y στο Τέξας και την Καλιφόρνια το επόμενο έτος.

Η Nancy Tengler, διευθύνουσα σύμβουλος της Laffer Tengler Investments και επενδύτρια της Tesla που παρακολούθησε την εκδήλωση, σχολίασε: "Η μόνη συγκεκριμένη πληροφορία ήταν τα 30.000 δολάρια για ένα Cybercab. Οι έννοιες ήταν όλες μεγαλεπήβολες. Είναι η ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα; Απολύτως."

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας. Ο Musk εξήγησε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε ένα ιατρικό περιστατικό που συνέβη σε ένα άτομο μεταξύ του κοινού.

Η παρουσίαση του Cybercab και του Robovan αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της TESLA να διευρύνει το φάσμα των προϊόντων της πέρα από τα συμβατικά ηλεκτρικά οχήματα, στοχεύοντας στην αγορά των αυτόνομων μεταφορών. Ωστόσο, η έλλειψη συγκεκριμένων τεχνικών λεπτομερειών και το ιστορικό καθυστερήσεων της εταιρείας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη ρεαλιστικότητα των χρονοδιαγραμμάτων που ανακοινώθηκαν.

Ο Musk δήλωσε ότι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το Cybercab για προσωπική χρήση. Περισσότερες πληροφορίες περιμένουμε το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος προπαραγγελιών.