Οι είσοδοι του παριζιάνικου μετρό γίνονται πηγές πράσινης ενέργειας (περίπου)

8 μήνες πριν
paris metro gates

Μία πολύ ενδιαφέρουσα, συμβολική πρωτοβουλία έλαβε η εταιρεία ενέργειας IBERDROLA, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει το γαλλικό κοινό σε ό,τι αφορά τις πηγές πράσινης ενέργειας. Αν και με έδρα το Μπιλμπάο της Ισπανίας, η IBERDROLA δραστηριοποιείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (άλλοτε μέσω θυγατρικών εταιρειών όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλοτε με τη δικιά της επωνυμία), με τη Γαλλία να είναι μία εξ αυτών από το 2001. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας (ή Ημέρα Ανέμου, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται) στις 15 Ιουνίου, η IBERDROLA μετέτρεψε για ένα διήμερο τις εισόδους του σταθμού Miromesnil στο κεντρικό Παρίσι σε πηγές πράσινης ενέργειας.

Πώς το κατάφερε αυτό; Ουσιαστικά μετέτρεψε τα τουρνικέ του σταθμού σε πηγές ενέργειας 100% φιλικές απέναντι στο περιβάλλον. Κάθε φορά που ένας επιβάτης περνούσε μέσα από αυτά για να μπει στον σταθμό ή να αλλάξει γραμμές, συνέβαλλε στη δημιουργία κινητικής ενέργειας. Για να υλοποιήσει την όλη πρωτοβουλία, η IBERDROLA συνεργάστηκε με τη γαλλική σχολή μηχανολογίας JUNIA, οι φοιτητές της οποίας όχι μόνο σχεδίασαν τους απαραίτητους μηχανισμούς, αλλά δημιούργησαν μέσω 3D printing τον σκελετό των τουρνικέ, έτσι ώστε να θυμίζει πτερύγια ανεμογεννήτριας! Στις εισόδους του σταθμού μάλιστα, εγκαταστάθηκαν και οθόνες που έδειχναν την ενέργεια που βοηθούσε να παραχθεί ο εκάστοτε επιβάτης.

Ο σταθμός Miromesnil δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περίπου 130.000 ανθρώπους -ολόκληρο το μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας μεταφέρει περί τα τέσσερα εκατομμύρια επιβατών καθημερινά και σχεδόν ενάμισι δισ. τον χρόνο! IBERDROLA και JUNIA διοργάνωσαν επιπρόσθετα και ένα φόρουμ στο οποίο συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια ενώ αποτέλεσε και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για γενικότερη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την καινοτομία στην ενέργεια στη Γαλλία. Στο φόρουμ είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς όπως επίσης και απλοί πολίτες.