Οι foldable συσκευές δεν είναι μόνο smartphones…

2 έτη πριν
foldable smartphone

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα κινητά τηλέφωνα τη δεκαετία του ’80 αλλά και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 θα έλεγε κανείς ότι ήταν μεγάλα σε μέγεθος. Μετά, έγιναν της μόδας τα πολύ μικρά κινητά τηλέφωνα για να επιστρέψουμε τα τελευταία χρόνια στη μόδα των συσκευών με τις μεγάλες οθόνες απαραίτητες για να κάνουμε όλα όσα… κάνουμε με το smartphone μας.

Όμως, το μικρό μέγεθος είναι κάτι που αναζητούν οι καταναλωτές πολύ απλά γιατί δεν είναι εύκολο να κυκλοφορείς με τόσο μεγάλες συσκευές. Γι’ αυτό και η τάση είναι τώρα προς τα smartphones με foldable -ή αναδιπλούμενες- οθόνες που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της με όλο και πιο πολλούς κατασκευαστές να παρουσιάζουν μοντέλα. Αν και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο δείχνει να είναι ότι η τάση προς τα foldables δεν αφορά μόνο τα smartphones.

Βέβαια, τα smartphones είναι η πρώτη κατηγορία συσκευών που θα δούμε τις foldable οθόνες να αποκτούν ένα σημαντικό μερίδιο. Η Samsung είναι ο κατασκευαστής που προωθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα foldable smartphones αλλά δεν είναι ο μόνος. Η Motorola έχει επίσης παρουσιάσει μία αναδιπλούμενη συσκευή, η Huawei το ίδιο, ακόμη και η Xiaomi έχει δείξει ένα μοντέλο αν και δεν το έχει «σπρώξει» όπως όλοι περίμεναν. Και φυσικά η λίστα θα επεκτείνεται διαρκώς με την TCL, για παράδειγμα, να είναι από τους κατασκευαστές που ενδεχομένως να βγάλουν μία foldable συσκευή που θα είναι σε επίπεδα τιμής προσιτά για το ευρύ κοινό. Πότε θα γίνει αυτό; Ίσως να μη χρειαστεί να περιμένουμε πάνω από 1-2 χρόνια για κάτι τέτοιο.

Τα foldable έχουν το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν μία ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του τι προσφέρουν σε επίπεδο οθόνης και το χώρο που καταλαμβάνουν. Και αυτό είναι κάτι που αναζητούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές. Προς το παρόν, εμπορικά διαθέσιμα είναι δύο τύποι foldable smartphones: αυτά που διπλώνουν (fold) και αυτά που αναδιπλώνουν (flip). Τώρα, η μετάφραση στα ελληνικά να μην αποδίδει απόλυτα τον σχεδιασμό των δύο κατηγοριών αλλά θα λέγαμε ότι το flip θυμίζει τα «παλιά» clamshell κινητά τηλέφωνα που τόσο λατρέψαμε.

Ουσιαστικά, η Samsung είναι αυτή που οδηγεί τη συγκεκριμένη κατηγορία και σε επίπεδο εμπορικής διαθεσιμότητας είναι ο κατασκευαστής που διαμορφώνει τα δεδομένα. Η κορεατική εταιρεία έχει δύο «οικογένειες» foldable smartphones, τη σειρά Galaxy Z Fold και τη σειρά Galaxy Z Flip και από τις ονομασίες είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως μοιάζουν.

Ένα σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι πάντως πως από σχεδιαστικής πλευράς οι κατασκευαστές ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Η TCL έδειξε στο MWC Barcelona 2022 μία πρωτότυπη συσκευή που η οθόνη γυρίζει 360 μοίρες και είναι πολύ πρακτική. Αν και εξίσου πρακτική είναι η οθόνη που γυρίζει με τέτοιο τρόπο ώστε να έχεις ένα fold smartphone με μία οθόνη και το μεγαλύτερο μέρος αυτής να είναι εσωτερικό. Αν και το πιο εντυπωσιακό ήταν το πρωτότυπο μοντέλο με την οθόνη που είναι και αναδιπλούμενη και ξεδιπλώνεται με την εμπειρία να είναι μοναδική καθώς η συσκευή φθάνει να έχει μία οθόνη με διαγώνιο πάνω από 9 ίντσες!

Αυτές οι πρωτότυπες συσκευές είναι πολύ πιθανό να τις δούμε να εμφανίζονται και στην παγκόσμια αγορά στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Ιδίως καθώς σταδιακά θα βλέπουμε τις foldable οθόνες και γενικότερα τις «ευλύγιστες» οθόνες να κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους και σε άλλες προϊόντικές κατηγορίες. Γιατί πολύ απλά, οι foldable συσκευές δεν περιορίζονται -και σίγουρα δεν πρόκειται να περιοριστούν- στα smartphones.

‘Ένα πρώτο δείγμα το βλέπουμε από τη Lenovo με το X1 Fold, το πρώτο laptop με foldable οθόνη. Και είναι σίγουρο ότι θα δούμε και tablets εκτός από επιπλέον laptops με foldable οθόνη. Όπως θα δούμε και τηλεοράσεις με foldable οθόνες. Ή rollable, δηλαδή οθόνες που… ξετυλίγονται. Ένα τέτοιο μοντέλο έχει δείξει η LG και η εμπειρία είναι τρομακτικά καλή καθώς η τηλεόραση μπορεί κυριολεκτικά να «μαζεύεται» μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Καθώς οι καταναλωτές θα ζητάμε καλύτερη διαχείριση του χώρου μας, τέτοιου τύπου τηλεοράσεις θα είναι εξαιρετικά πρακτικές. Όπως εξαιρετικά πρακτικά θα είναι και τα foldable smartphones και laptops. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, έχει τη σημασία του ο χώρος που καταλαμβάνουν τα αγαπημένα μας gadgets.